Vörösiszap: súlyos kártérítési perek elé néz az ország?

Egy nemzetközi biztosítási cég becslései szerint a ajkai gátszakadás helyreállítási munkálatai legalább egy évig is eltarthatnak és több 10 millió euróba kerülhetnek.
Kapcsolódó cikkek

Az Aon pénteki közleménye szerint ha a kárt okozó cég felelős az eredeti kárért, nem nehéz elképzelni egy olyan forgatókönyvet sem, amelyben azok az országok, melyeket szintén érint a szennyeződés hatása, megkíséreljék a környezet helyreállításnak költségét arra az országra terhelni, ahol a szennyeződés történt.

A magyarországi katasztrófa, amelyben vélhetően toxikus anyagokat tartalmazó iszap ömlött ki egy tározóból, figyelmeztető jel az ipari cégek számára, hogy az Európai Unió környezeti felelősségéről szóló irányelveit (ELD) nem szabad figyelmen kívül hagyni – írja a cég közleménye.

Az ELD irányelvek szerint minden különösen veszélyes terméket előállító cég egyetemlegesen felelős termékei előállítása vagy használata kapcsán okozott károkért. A szabályozás szerint előfordulhat az is, hogy egy cég nem a hibás működése kapcsán okozott környezeti károkat.

Az ELD szigorú irányelveinek betartásával, teljességgel elképzelhetetlen, hogy ez a tragédia egy cég összeomlásához vezessen. Ráadásul amiatt, hogy nem rendelkezett megfelelő biztosítással, amely környezeti katasztrófára is fedezetet nyújtott volna.

A toxikus iszap a környezetet komolyan fenyegeti, fennáll a Duna szennyeződésének veszélyé is. Így már más országoknak is komoly környezeti kár keletkezhet – véli az Aon.