Cséfalvay: trükközés jellemezte a 2009-es költségvetést

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára szerint sodródás, trükközés jellemezte a 2009. évi költségvetést, amely az eredetileg tervezett helyett 3,9 százalékos deficittel zárt.
Kapcsolódó cikkek

A 2009. évi eredeti költségvetési tervezet még egy százalékos gazdasági visszaeséssel és 2,8 százalékos GDP arányos államháztartási hiánnyal számolt, de a gazdaság 6,3 százalékkal esett vissza, így az előző kormány folyamatosan módosította a hiánycélt is – közölte Cséfalvay Zoltán.

Februárban 3,2 százalékra, májusban 4,3 százalékra, szeptemberben pedig 4,1 százalékra módosult a hiánycél, amely végül 3,9 százalékra teljesült – tette hozzá.

“A 2009. évi költségvetést közel 110 milliárd forinttal úgy javította az előző kormány, hogy a 2010-re eső bevételeket már 2009-ben beszedte, azzal az elvvel, hogy toljuk át a döglött lovat jövőre” – mondta.

Cséfalvay Zoltán az államháztartás gazdálkodásának 2009. évi szakszámi elfogadását javasolta, “ami nem azt jelenti, hogy az új kormány egyetért, vagy támogatja az előző kormány gazdasági és költségvetési politikáját”.

Címkék: költségvetés