A magánnyugdíjpénzeken múlhat az adócsökkentés

A kormány szinte csak akkor tudja az adócsökkentési ígéreteit valóra váltani, ha a korábban megfeneklett magánnyugdíjpénztári vonalon ezúttal sikerrel jár - írja az index.hu.
Kapcsolódó cikkek

Az adócsökkentésből adódó nagyobb deficit papíron eltüntethető lenne, ha az unió az államháztartásról szóló statisztikák elkészítésekor bizonyos kiadási tételek beszámításától eltekintene, vagy bevételnek számolna el bizonyos tételeket. A magyar kormány nyolc tagállammal együtt most pontosan egy ilyen módszertani változtatásért lobbizik Brüsszelben.

A cél az, hogy a magánnyugdíjpénztári reform miatt évről évre keletkező költségvetési kiadásokat az unió ne vegye figyelembe az úgynevezett túlzottdeficit-eljárásról szóló döntéskor. Ha az elszámolási szabályok megváltoztatására Brüsszel rábólintana, akkor a Fidesz költekezési mozgástere igen jelentősen kitágulna.

Egy nekünk kedvező brüsszeli döntés során a kormány úgy csökkenthetné az adóterhelést, hogy kiadásvágások nélkül is elérhető lenne a konvergenciaprogramban vállalt jövő évi hiánycél, és ehhez a magánkasszák államosítására sem lenne szükség.

Mindez azonban csak papíron valósulna meg, hiszen a költségvetési mozgástér a szabályok módosításával sem javulna ténylegesen, csupán optikailag. A büdzsé ugyanis nem szabadulna meg a nyugdíjrendszer finanszírozásának terhétől, ez továbbra is ott lenne a kiadási sorokban.

Elképzelhető, hogy Brüsszel kompromisszumos megoldást ajánl. A rendszerben halmozódó hiány egy részét kiemeli a statisztikákból, egy része viszont továbbra is ott maradna. Ezzel a vártnál kisebb mértékben ugyan, de mégis emelkedne a költségvetési mozgástér, amit egy kellően optimista piaci környezetben ki is lehetne használni gazdaságélénkítő lépések bevezetésére, például adócsökkentésre.

Ajánlott cikk:

A magánnyugdíjpénzeken múlhat az adócsökkentés (index.hu)