Szeptemberben öt százalékra csökkenhet az alapkamat

Szeptemberben öt százalékra csökkenti a jelenleg 5,25 százalékos jegybanki alapkamatot a monetáris tanács, és novemberig nem is változtat rajta - jósolta az Ecostat.
Kapcsolódó cikkek

Az Ecostat azzal számol, hogy a fogyasztói árak novemberben várhatóan 3,9 százalékkal lesznek magasabbak az egy évvel korábbinál. A kutatóintézet szerint a termelői árak szintje novemberben 8 százalékkal haladhatja majd meg az egy évvel korábbit.

Az euró árfolyama júliusban áltagosan 284 forintig erősödik, majd októberre csupán 280 forintig gyengül – olvasható a kiadványban.

A központi költségvetés 820,3 milliárd forintos hiánnyal zárja az idei évet 9077,1 milliárd forint kiadás és 8256,8 milliárd forint bevétel egyenlegeként. Eszerint a kiadások főösszege 0,2 százalékkal nő, a bevételeké viszont 0,8 százalékkal csökken 2009-hez képest.

Az előrejelzés szerint 2010 novemberére a költségvetési szférában 0,5 százalékos, a versenyszférában pedig 4,9 százalékos keresetnövekedés prognosztizálható az előző év azonos időszakához képest – ennek eredőjeként a nemzetgazdaság egészében a bruttó átlagkereset 3,6 százalékkal növekedhet.

Az Ecostat számításai szerint 2010 novemberében a kiskereskedelmi forgalom volumene 1 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől.

Az előrejelzés szerint 2010 novemberében az iparban a belföldi értékesítés 3,5 százalékkal, míg az exportértékesítés 8,9 százalékkal nőhet az előző év azonos időszakához képest, míg az ipari kibocsátás szezonálisan és munkanaphatástól tisztított volumene 5,4 százalékkal bővülhet.