Elégedetlen az ifo elnöke a pénzügyi reformmal

A müncheni ifo gazdaságkutató intézet elnöke csalódottságának adott hangot a G20 hétvégi csúcstalálkozóján elfogadott pénzügyi reform intézkedésekkel kapcsolatban.
Kapcsolódó cikkek

“Azt reméltük, hogy létrejön a bankok szabályozása, amely nagyobb saját tőkét követel meg tőlük, hogy krízishelyzetekben nagyobb mozgásterük lehessen és ne kelljen azonnal közpénzekhez nyúlni” – mondta Hans-Werner Sinn a Deutschlandfunk rádió csatornának hétfőn reggel adott interjúban. “Erre azonban nem került sor. Most mindenki a novemberi szöuli csúcsra vár.”

Pozitívan értékelte viszont az ifo elnöke az adósságpolitikával kapcsolatban született megállapodásokat. Ezen a téren a német kormány érvényesíteni tudta az adósság csökkentését, nem pedig további konjunktúra élénkítő programokkal való növelését szorgalmazó álláspontját.

A G20-ak konkrét célokat tűztek ki az adósságok csökkentésére, de nem jelölték ki az oda vezető pontos utat. A nagy iparosodott országoknak 2013-ig legalább a felére kell csökkenteniük államháztartási hiányukat, 2016-ig pedig tovább kell csökkenteniük, vagy fenntarthatóvá kell tenniük adósságukat. Más vitás pontokban a G20-ak nem tudtak megegyezésre jutni.

Nem született megállapodás a bankadóról és a tranzakciós adóról sem. A bankok szigorúbb tőkekövetelményeket lefektető Bázel III előírások bevezetésére csak 2012-től kerül sor az eredetileg tervezett 2012-végi határidő helyett.