Módosíttatná a Bankszövetség a bankadót

A pénzügyi intézményekre kivetni tervezett bankadó "mélyreható módosítását" sürgette az Európai Bankszövetség (EBF).
Kapcsolódó cikkek

A pénzügyi intézményekre kivetni tervezett bankadó “mélyreható módosítását” sürgette a Bloomberg jelentése szerint a magyar miniszterelnöknek és a gazdasági miniszternek küldött levelében az Európai Bankszövetség (EBF), amely úgy véli, hogy a “diszkriminatív” adókivetés több hitelező céget veszteségessé fog tenni, és gátolni fogja a gazdasági növekedést.

Az adó összege, amely magyar állampolgárokra vetítve fejenként 88 dollárt tesz ki, az ország méreteihez képest a leginkább büntető jellegű adókivetéssé válhat a Közép-Európában működő bankokra – írta a hírügynökség.

Az EBF levele szerint az adó mérete és diszkriminatív jellege, a társasági adóval és a létező szolidaritási adóval kombinálva számos magyar bankot veszteségessé tehet, minthogy a hitelezők tényleges adóterhelése meg fogja haladni a 60 százalékot. A bankadó akadályozni fogja a hitelezést, rossz hatással lesz a gazdasági várakozásokra, és egy “sokkal nagyobb” bevételi forrástól fogja megfosztani a költségvetést – írták.

A levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek és Matolcsy György gazdasági miniszternek küldték el – közölte Florence Ranson, a bankszövetség szóvivője.