Wizz Air: jogellenes a Malév államosítása

Akár több hónapig eltartó vizsgálatot is indíthat az Európai Bizottság, ha indokoltnak tartja a Wizz Air panaszát a Malév visszaállamosítása ügyében.
Kapcsolódó cikkek

A Wizz Air diszkont légitársaság hétfőn jelezte, hogy az Európai Bizottsághoz fordul, mert megítélése szerint a Malév visszaállamosítása ellentétes az uniós versenyjog alapelveivel. Úgy vélik, a társaságnak juttatott 90 millió eurós támogatás nem csupán közpénz elherdálását jelenti, hanem vélhetően versenytorzító hatású, és a tiltott állami támogatás “tipikus esetének” minősülő lépés.

Ha az Európai Bizottság vizsgálatot indít, akkor feltétlenül kikéri a szóban forgó ország hatóságainak állásfoglalását is. Amelia Torres, az Európai Bizottság versenyügyi biztosának szóvivője hétfőn azonban azt mondta: nem tud arról, hogy ilyen tartalmú beadvány érkezett volna Brüsszelbe.

Legutóbb tavaly júniusban, a görög Olympic Airways légitársaságnak nyújtott, 2005-ben jogellenesnek minősített állami támogatások visszatéríttetésének elmulasztása miatt szabott ki dupla büntetést az Európai Bíróság Görögországra.

Az Európai Bizottság még 2002-ben állapította meg, hogy az uniós közös piaccal összeegyeztethetetlennek minősülnek azok a támogatások, amelyeket Görögország korábban nyújtott az Olympic Airwaysnek.

Mivel Görögország nem tett lépéseket a támogatás visszafizettetésére, a brüsszeli bizottság 2003-ban az uniós ügyekkel foglalkozó bírósághoz fordult. Ezt követően 2005-ben a bíróság kihirdette Görögország kötelezettségszegését megállapító ítéletét.

Címkék: malév