Lehet magyar euró 2012-ben?

Londoni elemzői körökben - az IMF-programhoz kötődő pótlólagos kiigazítások figyelembevételével - megjelent az első olyan előrejelzés, amely szerint Magyarország akár már 2012-ben is csatlakozhat az euróövezethez.

A Barclays Capital londoni befektetési csoport a magyar pénzügyi védőcsomagról kiadott új elemzésében azt írta: a csomag részét képező “méretes” EU-hozzájárulás, valamint a fájdalmas költségvetési programra tett magyar kormányzati kötelezettség-vállalás mögött valószínűleg egy olyan stratégia áll, amelynek célja a gyors magyar eurócsatlakozásról szóló konkrét tervek kidolgozásának lehetővé tétele.

A Barclays Capital londoni elemzői szerint Magyarország 2010 elejére, vagy akár még korábbra is kitűzheti belépését az eurócsatlakozás előtt kötelező ERM-II. árfolyamrendszerbe, ami az euró bevezetésének potenciális dátumát 2012 elejére is előrehozhatja. A Goldman Sachs múlt hét végi londoni elemzésében megerősítette: alapeseti forgatókönyve továbbra is az, hogy Lengyelország és „valószínűleg” Magyarország jövőre belép az ERM-II.-be, és Lengyelország 2012-ben, Magyarország pedig 2013-ban bevezetheti az eurót. Citybeli elemzői körökben az eddigi konszenzus Magyarország 2014-es euróövezeti belépését valószínűsítette.

Címkék: makro