Nemcsak lemaradóknak hitelezne az IMF

Új típusú, rövid lejáratú hitelfelvételi lehetőséget jelentett be a Nemzetközi Valutaalap (IMF); a kölcsönt azon országok vehetik fel, amelyek bár jó gazdaságpolitikát folytattak, a pénzügyi világválság miatt most önhibájukon kívül pénzzavarba kerültek.

Az IMF eddig alapvetően olyan országoknak nyújtott hiteleket, amelyek a finanszírozási igény kielégítése mellett gazdaságpolitikájuk kiigazítására is szorultak. Nem létezett viszont olyan IMF-hitel, amellyel a helyes gazdaságpolitikát folytató, feltörekvő gazdaságú országok a mostani pénzügyi válságban rövid távú likviditási problémáikat kezelhetnék a bizalom és a stabilitás fenntartása érdekében. Az új program ezt az űrt hivatott betölteni.

A rövid távú likviditási hitelnek (angol nevének rövidítésével SLF) nevezett új pénzügyi mentőövvel az IMF által előre kiválasztandó, eddig megfelelő gazdaságpolitikát folytató és fenntartható adósságteherrel rendelkező országok élhetnek majd. Az IMF az adósság fenntarthatóságának vizsgálatakor rendszerint a köz- és magánadósság fenntarthatóságát is elemzi. A hitel összege elérheti az adott ország IMF-kvótájának ötszörösét, jóllehet a tagországok által felvehető hitelmennyiséget eddig általában a kvóta háromszorosára korlátozták.

A valutaalap nem szab majd külön feltételeket a hitel felvételéhez, miután úgy döntött, hogy az adott ország kérheti az új típusú hitelt. Az SLF lejárati ideje három hónap, a kiválasztott országok egy év alatt legfeljebb háromszor vehetik igénybe.

A valutaalapnak 200 milliárd dollárnyi könnyen mozgósítható pénze van, és még további 50 milliárd dollárt tud gyorsan felhajtani.

Címkék: makro