Felvirrad a napjuk?

Szép tervek és ígéretek nyomán emelkedett a sokszorosára a napelem-bizniszbe belépő Novotrade-utódcég árfolyama. A piac azonban hamarosan gyárakat és nyereséget akar látni.

Sehol a világon nem lepi meg a befektetőket az, ha egy kis forgalmú spekulatív részvény árfolyama rövid időn belül megduplázódik, vagy megfeleződik. Mindenhol ritkaságnak számít azonban 15 hónap alatt a 13-szorosára hizlalni egy befektetés értékét. Márpedig azok, akik tavaly tavasszal a Novotrade részvényeibe fektettek a Budapesti Értéktőzsdén, pontosan ekkora nyereséget vághattak zsebre. A sikerhez csak egy dolgot kellett tenni: bízni a társaság új koncepciójában, a tavaly év elején még épp csak körvonalazódó ötletben, amely a napelemcella-gyártásról szólt.

SZÁGULDÁS. A Genesis Capital Management beszállása és 2,4 millárd forintos tőkeemelése után Genesis Energy Nyrt.-re átkeresztelt cég árfolyama – az elmúlt hónapban megduplázódva – a múlt héten egészen 2700 forintig szaladt fel (azóta kissé visszaesett), miközben két éve nyáron még 100 forint alatt is meg lehetett kapni. Igaz, legfeljebb néhány darabot, mert forgalma lényegében soha nem volt: előfordult, hogy fél évig egyetlenegy üzletet sem kötöttek e papírra a parketten. A múlt héten viszont akadt nap, amikor egymilliárd forintnál is nagyobb értékben forgott, megelőzve a forgalmi listán a Magyar Telekomot is.


Pedig a cég ma sincs előrébb a tervezgetés fázisánál. Igaz, egy kézzelfogható eredmény már van: a napokban kiderült, hogy az andalúz tartományi kormány 14,67 millió euróval támogatja a Spanyolországban tervezett egyik üzem felépítését. Az is igaz viszont, hogy a spanyol kormány döntésére még várni kell. A további üzemépítések lehetséges helyszínei között szerepel Magyarország és Szingapúr is. Egy ilyen gyártóbázis felépítése és üzembeállítása másfél év alatt tető alá hozható, majd az indulás után öt évvel már 200 millió eurós árbevétellel és 60 millió euró körüli nettó eredménnyel lehet számolni. Legalábbis ez áll abban az elemzésben, amely a Small Cap Trader nevű zürichi cég web­oldalán olvasható. (A magyar brókercégek ingerküszöbét még nem érte el az árbevételt csak évek múlva produkáló vállalkozás, egyelőre egyikük sem készített róla elemzést.) A mások által nem követett kis papírokra fókuszáló svájci társaság rövid távon 10, hosszabb távon 60-75 eurós célárfolyamot fogalmazott meg a társaság részvényére – az előbbi lényegében teljesült is. A történet érdekessége azonban, hogy a kurzus nem az elemzés múlt év végi megjelenésekor indult meg felfelé, hanem azt követően, hogy a társaság idei áprilisi közgyűlésén ismertették a dokumentumot a hazai befektetőkkel. Hasonlóan érdekes fejlemény volt, hogy az andalúziai döntést ismertető spanyol nyelvű weblapra a Portfolio.hu fórumán utalt először egy spekuláns, s erre gyorsan emelkedett az ár. Csak napokkal később érkezett a cég hivatalos bejelentése a támogatás megszerzéséről, amit szintén vételi érdeklődés kísért.

A Genesis-történetnek van egy rejtélyes pontja is. A társaság igazgatósága május végén tette közzé azon határozatát, miszerint 2800 forintos részvényenkénti árfolyamon zártkörű tőkeemelést hajt végre. Ez az árfolyam duplája volt az akkori tőzsdei árnak, a mainál viszont már csak alig magasabb. A Figyelő nem talált olyan szakértőt, aki a piacit jócskán meghaladó kibocsátási árra magyarázatot talált volna, hiszen ki akar az aktuális szintnél jóval drágábban vásárolni? Ha viszont csak az árfolyam felhajtása volt a cél, az sikerült: lapzártánkkor már csak 20 százalékkal állt alacsonyabban a kurzus 2800 forintnál. Ezzel együtt kérdéses a jelenleg is zajló tőkeemelés sikere.


NEM VÁRT FEJLEMÉNYEK. A rendelkezésre álló információk birtokában nagyon nehéz meghatározni, reálisan mennyit is érhet egy Genesis-részvény. Két tényező viszont máris eltérően alakul a tervezettekhez képest. A spanyol beruházás majdnem 40 millió euróval többe fog kerülni, míg a támogatás mértéke valószínűleg kisebb lesz a vártnál. Az iparág viszont vonzó. A napenergia-bizniszhez értők szerint a várható fejlődés mértéke kimagasló, igaz, növeli a kockázatot, hogy a Genesis egy eddig nem túl elterjedt technológiával próbál eredményeket elérni. Ennek előnye ugyanakkor, hogy a hagyományos eljáráshoz képest olcsóbb, és jobban biztosított az alapanyag-ellátás. A felfokozott várakozást jól mutatja, hogy a szektor cégeinek árazási szintje magas: a hasonló üzletben utazó, s már profitot termelő vállalkozások gyakran a részvényenkénti eredmény (EPS) 40-szeresén forognak. A hasonló technológiát alkalmazó First Solar Inc. pedig a tavaly év végi amerikai tőzsdei bevezetése óta megháromszorozta árfolyamát, s ma a várható EPS 70-szeresén jegyzik a Nasdaqon. (Egyéb iparágakban inkább a 10-20 közötti ráta jellemző.)

Azt, hogy a Genesis-történet klasszikus tőzsdei lufiról, vagy egy ígéretes technológiai cég felbukkanásáról szól, ma még korai eldönteni. A spekulánsok reményei szerint hamarosan jöhet hír a spanyol kormányzati pénzről, valamint a magyar kormány beruházás-támogatási hozzájárulásáról is, ez pedig adhat még lökést az árfolyamnak. Azonban nem árt, ha lassan az invesztíciók első kapavágásairól is beszámol a cég. Ha a tényleges tevékenység beindulása csúszik, a befektetők könnyen kiábrándulhatnak.

Emellett a Genesis-befektetőknek nem árt végigtanulmányozniuk a Novotrade eddigi történetét sem. A részesedését nemrég 10 százalékra csökkentő Rényi Gábor nevével fémjelzett társaság volt már Nissan-forgalmazó, de üzemeltette a nem túl hosszú életű Dixie Chicken gyorsétterem-láncot is. Az elmúlt években a Sunbooks online könyvdisztribútor volt a fő csapásirány, március elején azonban ebből is kiszállt, hogy teljes energiájával a napelem-bizniszre koncentrálhasson. A Novotrade az ezredforduló óta egyetlenegyszer sem volt nyereséges.