Hálóvetők

A mobilinternet árcsökkenése elérte azt a szintet, hogy már érdemes komolyan gondolkodni a vezetékes megoldás lecseréléséről.

Ma már bizonyosan több mobiltelefon-előfizetés él Magyarországon, mint lakos. A Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint március végén 99,9 százalékos volt a népességre vetített elterjedtségi mutató, és bár a növekedés mérsékelt ütemű, mégis megállíthatatlannak tűnik. Mivel a bölcsődés korú gyerekeknek (egyelőre) még nincs mobiltelefonjuk, ez az arány csak úgy képzelhető el, hogy egyre többen tartanak fenn több előfizetést. A leggyakoribb eset az, amikor a második SIM kártyát egy számítógéphez (tipikusan laptophoz, ritkábban egy kiegészítő eszközön keresztül az asztali géphez) csatlakoztatják, és internetezéshez használják.


SZŰZ TEREP. A mobilcégek ekkora elterjedtség mellett lényegében már csak a versenytársaktól átcsábítva tudnak „klasszikus értelemben vett”, telefonáló ügyfelet szerezni, ez azonban sokkal nehezebb és költségesebb, mint „szűz” területen aratni. Az internetezés viszont még nyitott terepnek számít, de csak akkor, ha a cégek a vezetékes világhoz képest kedvező árú alternatívát tudnak ajánlani. Semmi akadálya annak, hogy valakinek az egyik cégnél legyen a mobiltelefonos, és egy másiknál a mobilinternetes előfizetése, így megint adódnak teljesen új, szerződés nélküli potenciális ügyfelek. A taktika hasonló a telefonálásban lezajlott mobilos térhódításhoz: rávenni az előfizetőt, hogy a laptopján kezdje „magával hordani” az internetet (mint korábban a telefont), és idővel döbbenjen rá, hogy nincs is szüksége két világhálós kapcsolatra – elég csak a mobil, hiszen az kényelmi többletet ad, mindenhol használható.

A mobilos ajánlatok eddig meglehetősen drágának számítottak a vezetékes havidíjakhoz képest, és a kínált sávszélesség is jóval elmaradt az ADSL vagy a kábeltévés net mögött. A fejlesztéseknek köszönhetően azonban kezd változni a helyzet, s a technológia egyre inkább versenyképessé válik. A Pannon áprilisban két új csomagot vezetett be, amelyek árban alaposan „alálőttek” a versenytársak hasonló paraméterekkel rendelkező ajánlatainak (ezek részleteit lásd külön). „Úgy gondoljuk, érdemes egy kicsit stimulálni a piacot, mivel a felhasználói szokások alapján látjuk, hogy az ügyfelek döntő többségénél versenyképes az ajánlatunk, még a vezetékes internettel szemben is” – mondja Huszlicska József, műszaki vezérigazgató-helyettes. A cég április közepe óta egy 3, illetve egy 10 gigabyte-os havi forgalmi korláttal rendelkező csomagot kínál.

Az egyik legnagyobb ügyfélkörrel rendelkező vezetékes internetszolgáltató lapunknak elmondta, hogy a cég korlátlan letöltést biztosító csomagjait használók döntő többsége havi 2 gigabyte alatt marad. Eszerint egy 2-3 gigás pakett az ügyfelek többségénél gyakorlatilag „korlátlan” böngészésre ad lehetőséget, és így alkalmas lehet a vezetékes megoldás teljes kiváltására is. Ilyet most már versenyképes áron kínálnak a mobilosok, hiszen kezdik megközelíteni az olcsóbb ADSL-csomagok szintjét. Ráadásul várható, hogy a Pannon legutóbbi húzása nem csak az ügyfeleket, hanem a másik két céget is stimulálja. A T-Mobile válaszlépését szakmai berkekben biztosra veszik; Lakatos Péter, a Vodafone üzleti ügyfelekért felelős marketingvezetője pedig lapunknak meg is erősítette, hogy a cég hamarosan előrukkol a jelenleginél sokkal kedvezőbb ajánlatával. A havidíjak tehát minden bizonnyal tovább csökkennek az idén.


A szolgáltatók igyekeznek az iparágban bevált hűségnyilatkozatos rendszerrel elkötelezni az ügyfeleket, de cserébe ingyenesen biztosítják azokat az eszközöket, amelyekkel a SIM kártyák összeköthetők a laptopokkal, illetve asztali gépekkel. Előnyös a vezetékes világgal szemben, hogy a bejövő e-mailekről olcsón tudnak sms-értesítést küldeni, kihasználva, hogy erre a saját hálózataikat veszik igénybe.

LEFEDETTSÉG. A mobilinternet mindig a lehető legnagyobb sávszélességet adja, ez azonban egyáltalán nem egységes országszerte, és szolgáltatóként is változik. A fejlesztések folyamatosak, az ügyfélszolgálatok lakcím alapján meg tudják mondani, hogy az adott lakásban mekkora adatátviteli sebesség érhető el. Erősen ajánlott is, hogy erről tájékozódjon az az ügyfél, aki a vezetékes otthoni internetét teljesen mobilra akarja cserélni, mert a lefedettség és sávszélesség értékei gyorsan változnak. Persze sokak szerint a forgalmi korlát még mindig a mobilitás érdekében meghozott kompromisszum, amely továbbra is gátja a fejlődésnek. „Rövid távon nem várható az átalánydíjas csomagok megjelenése a magyar piacon, de az igen, hogy a felhasználói egyre kedvezőbb feltételekkel vehetik majd igénybe a mobilnet-szolgáltatást” – mondja Fülöp Gábor, a T-Mobile termékmenedzsment osztályvezetője. Vagyis az árverseny mellett a sáv szélesítése, és a legnagyobb sávszélességet biztosító hálózat országos lefedettségének növelése lehet a verseny terepe.

Címkék: Hetilap: Cég+piac