Drog-éra

Magyarországon is megjelent a Schlecker drogériadiszkont-lánc, amely - ha itt is a megszokott stratégiáját követi - öt éven belül piacvezetővé akar majd válni.

Anton Schlecker és Dirk Ross­mann, az Európa-szerte véres csatákat vívó két német drogérialánc tulajdonosa olykor a teniszpályán is megmérkőzik egymással. Bár hivatalos statisztika nem készül a meccsekről, Anton állítólag a salakon is többet nyer – nemcsak a kereskedelemben.

A lánc dinamikájára jellemző, hogy miután az eredetileg hentes végzettségű Anton Schlecker megnyitotta az első drogériadiszkontot, a következő évben már 100 boltja volt, tavaly pedig kontinens-szerte több mint 13 700 egységgel rendelkezett, s a tervek szerint évi ezer új, saját erőből épített üzlettel gyarapítja hálózatát a kontinensen. A Schlecker-birodalom már két évvel ezelőtt az Európai Unió 25 legnagyobb kereskedelmi vállalata közé küzdötte fel magát több mint 6,6 milliárd eurós árbevételével, s a dm-drogerie markt – amely nálunk piacvezető – 3,3 milliárd euróval, a Rossman 2,4 milliárddal csak kullog a nyomában.

A Schlecker otthon, a diszkontlázban égő Németországban kísérletezte ki a vevőket (a konkurenciától is) elcsábító egyszerű sikerreceptjét. Szokatlanul széles választéka az illatszerek, vegyi áruk mellett a csokoládén, italon keresztül egészen az erotikus segédeszközökig tart. A legerősebb mágnes persze mindenekelőtt a másoknál mindig alacsonyabb ár, főleg a készlet 30-50 százalékára taksált saját márkás termékei jóvoltából. A kínai illatszergyártók előretörése nagyban segítette a német drogérialáncokat, élükön a Schleckert abban, hogy letörjék a német gyártók magas árait.


Rajz: Tóth Róbert

BÁRÁNYBŐRBEN. A kis magyar Schlecker azonban más, mint az anyaországban, vagy Cseh-, illetve Lengyelországban. Már azzal is eltér a megszokottól, hogy idén tavasszal elegáns belvárosi boltokban kezdett, amelyek bérleti jogát az Azúrtól vette át. Otthon ennél sokkal nagyobb alapterületű, de szerényebb kivitelű külvárosi, falusi üzleteket nyitott. A drogériaszegmens rettegett „farkasa” még csak báránybőrben mutatkozik a magyar piacon. A vidéki nagyvárosokban és a fővárosi Petőfi Sándor utcában jelen lévő lánc egyelőre mindössze 10 üzletet működtet. Alig hallani róla, hiszen üzletpolitikájának megfelelően a sajtóval sincs kapcsolata. Saját logisztikai rendszert sem épített még ki, lapinformációk szerint a Gulyás Általános Kereskedelmi Kft., azaz a „Gulyás nagyker” bonyolítja le – a saját márkás termékeket leszámítva – a magyar Schlecker-leány logisztikáját. A magyar piaci elsőségért versengő dm és Rossmann pedig igyekszik tudomást sem venni a Schlecker-bébiről.

A hazai háztartási vegyi áru és illatszerpiacot vezető dm inkább a Rossmann-nal szemben vívja a növekedési versenyt. Az idén szeptemberrel lezárult gazdasági évben 41 milliárd forintra tornászta fel a forgalmát 20 százalék feletti növekedéssel, és 188 üzletből álló hálózatát rövidesen 200-ra gyarapítja. A 33,1 milliárd forintos tavalyi árbevétellel piaci második Rossmann, amely egy év alatt 23 százalékkal: 150 tagúra növelte bolthálózatát, szintén a piaci elsőséget célozta meg. Azért sem tekintik egyelőre komoly ellenfélnek itthon a Schleckert, mert a dm és a Rossmann is szaküzletláncként a minőségi, márkásabb termékekre fókuszál, nem a filléres pacsulira. A dm Kft., amely a bio vevők igényei alapján is bővítette a választékát, Józsa Mariann beszerzési és marketingvezető szerint még a saját márkás termékeiben is igyekszik átlagon felüli minőséget kínálni. Havasi Vilmos, a Rossmann Magyarország beszerzési vezetője pedig korábban azt nyilatkozta, addig nem foglakozik a Schleckerrel, amíg annak bolthálózata nem hízik 50 darabosra.

A jelek szerint a Rossmann-nak nem kell már sokat várnia. A taktika szerint ugyanis a Schlecker, miután valahol megveti a lábát, az első egy-két évben csak óvatosan „kóstolgatja” a piacot, majd, amikor megismeri a sajátosságokat, beindítja a rakétákat. Kialakítja a logisztikai rendszerét, felduzzasztja az üzlethálózatát, és legkésőbb a színre lépése utáni 5. évben meg is szerzi az első helyet. Alaposan átrendezi eközben a piacot, ahol az önálló, kis illatszerszaküzletek száma már most is csökken. (Az ACNielsen adatai szerint az elmúlt három és fél év alatt tavalyra 4 százalékkal kevesebb lett, 2911-re fogyott a kisebb drogéria és illatszerüzletek száma, miközben a nagyok tovább növekedtek.)

A Schlecker nem tárja fel terveit. Amennyiben valóban beerősít, elképzelhető, hogy kétpólusúvá válik a háztartási vegyi áruk és illatszerek piaca. A „nagyon olcsó” kategóriát a drogériadiszkont és az ezzel vetekedő hipermarketek képviselik majd, az igényes, luxus termékkört pedig a szaküzletekben fogják keresni a módos vevők.

HÁROM TESTVÉR EGYMÁS ELLEN
SCHLECKER-JELLEMZŐK


• Diszkont üzlettípus
• Külvárosi, vidéki városi, falusi üzletek
• Európában 13 700, Magyarországon 10 üzlet
• Hangsúlyozottan alacsony ár
• Becslések szerint nálunk 3500 cikkelem, 500-700 saját márka
• Háztartási vegyi, drogéria cikkek mellett élelmiszer, bébiétel, édesség, ital, kávé, állateledel és felszerelés, elektromos iparcikkek, egészen az erotikus kellékekig
• Agresszív növekedés, dinamika
• Webáruházas értékesítés

DM-JELLEMZŐK
• Belvárosi önkiszolgáló szaküzletek
• Európában 1720, Magyarországon 188 üzlet
• Minőség, fiatalos, trendi, természettudatos és bio termékkör is
• Nálunk 9000 cikkelem, ebből 1300 saját márka
• Választékban a háztartási vegyi, klasszikus drogéria kínálat mellett található bébiétel, vitamin, gyógyhatású készítmények, bio-termékek, élelmiszerek, állateledel
• Fotószolgáltatás az interneten keresztül is

ROSSMANN-JELLEMZŐK
• Belvárosi önkiszolgáló üzletek
• Európában 1100, Magyarországon 150 üzlet
• Nálunk 6000 cikkelem, ebből több mint 600 saját márka
• Központban a minőség
• Választékában a háztartási vegyi, klasszikus drogéria kínálat mellett bébiétel, állateledel, vitamin, gyógyhatású készítmények, elemek, CD-k és kazetták, kis elektromos háztartási gépek, gyermekjátékok, sportszerek, szabadidős termékek is szerepelnek
• Fotószolgáltatás az interneten keresztül is

Címkék: Hetilap: Cég+piac