Végszavazás előtt a büdzsé

Az egyes fejezeteken belüli átcsoportosítások elfogadásával célegyenesbe érkezett a 2006. évi költségvetés. Legközelebb hétfőn szavaznak a képviselők a témában.

Az MKIK tiltakozik

A költségvetés bevételi oldalát súlyosan megterhelik a már elfogadott adócsökkentések – állítja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) közleménye. Szerintük a kormány a bevétel-kiesés ellensúlyozására az eredetileg benyújtott javaslathoz képest újabb elvonásokat tervez. Az elvonások főként a vállalkozói szférát érintik.
A legalacsonyabb járulékfizetés az egyéni és társas vállalkozásoknál jelenleg a minimálbérhez kötődik, amelyet egy kormánypárti módosító javaslat szerint a középfokú végzettségűekre előírt bérminimum váltana fel, ami mintegy 28 milliárd forinttal csökkentené a vállalkozások jövedelmét. Emellett hátrányos megkülönböztetést jelentene azoknál a vállalkozásoknál, amelyeknél nem előírás a középfokú végzettség. Az MKIK szerint a módosító indítvány a kkv-szektornak, a 100 lépés program keretében meghirdetett járulékkedvezmény pozitív hatásait eliminálná.

Az Országgyűlés kedden határozott a 2006. évi költségvetésről szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról. Ebben a parlamenti képviselők az előzetes várakozásoknak megfelelően, a kormánypárti képviselők támogatásával – 195 igen szavazattal, 130 nem ellenében, egy tartózkodás mellett – elfogadták a kormány által támogatott módosító javaslatokat.


A szavazás előtt Veres János pénzügyminiszter ismertette röviden a kormány álláspontját. Kormányzati támogatást kaptak azok a módosító javaslatok, amelyek csökkentik az önkormányzatok számára kötelező tartalékképzés mértékét. Ugyancsak támogatja a kormány a 9,5 milliárd forint átcsoportosításáról szóló költségvetési bizottsági indítványokat. Ebből az összegből az 500 fő alatti települések részesednek bölcsődékre, valamint az 1500 fő alatti települések az alsó tagozati iskolai oktatásra, kollégiumokra, kedvezményes étkeztetésre, kultúrára, közművelődésre.


Babakötvény


A miniszter beszámolt arról, hogy az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium költségvetésében fejezeten belüli átcsoportosítással biztosítják az úgynevezett babakötvény fedezetét 3,8 milliárd forint értékben.


Alkotmányossági aggályok?


Lapinformációk szerint a köztársasági elnök hivatalának közbenjárására vették ki a költségvetés szövegéből az adózás rendjét érintő passzusokat. Az összes hazai cégre érvényes elektronikus bevallásra vonatkozó részről van szó. Amennyiben ezt a költségvetéssel együtt elfogadják, akkor sérül az az alkotmányos jog, hogy az adózást érintő jogszabályokat azok bevezetését megelőző 45. nappal ki kell hirdetni.


A kormány támogatta – elutasították


Az Országgyűlés 25 igen szavazat, 176 nem szavazat és 131 tartózkodás mellett nem támogatta a költségvetési bizottság indítványát, amely csökkentette volna az önkormányzatok államháztartási tartalékképzési kötelezettségét. A kormány által támogatott javaslat szerint a települési önkormányzatoknál és a megyei önkormányzatoknál az államháztartási tartalék a helyben maradó személyi jövedelemadó 16,7 százalékáról 5,59 százalékra csökkent volna.


A bértárgyalások eredményének a költségvetésen való végigvezetése miatt nem szavazta meg az MSZP-frakció az önkormányzatok államháztartási tartalékképzési kötelezettségének csökkentésére vonatkozó módosító javaslatokat – mondta Szabó Lajos, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője. A bértárgyalások eredményét végig kell vezetni a költségvetésen, ezért a zárószavazás előtt koherencia-javaslatként nyújtják be a jövő évi költségvetéshez az önkormányzatok kötelező zárolásának csökkentésére vonatkozó előterjesztést – tette hozzá.


A képviselők nem fogadták el a költségvetési bizottságnak a kormány által támogatott javaslatát, amely szerint a területfejlesztési fejezet kiegészült volna azzal, hogy az idegenforgalmi fejlesztések jogcímen a fesztiválokkal kapcsolatos fejlesztési támogatások döntés-előkészítésébe be kell vonni a regionális fejlesztési tanácsok mellett működő Közkincs-munkabizottságokat.


Elutasították a költségvetési bizottság másik, a kormány által támogatott javaslatát is, amely felhatalmazást adott volna a kormánynak, hogy a polgármester öregségi nyugdíja, valamint közszolgálati járadéka megállapításának és folyósításának részletes szabályait rendeletben állapítsa meg.


A kormány nem támogatta – elfogadták


A parlament elfogadta viszont Keller László (MSZP) javaslatát, amelyet a kormány nem támogatott. Eszerint a személyes gondoskodást nyújtó szociális, illetve gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmény, szolgáltatás nem állami fenntartója 2007-ben arra a szolgáltatóra, illetve intézményi férőhelyszámra tekintettel jogosult normatív hozzájárulásra, amelyre 2006. január 31-én működési engedéllyel rendelkezik. Az eredeti javaslatban ez a dátum 2006. szeptember 30. volt.


A képviselők megszavazták Keller Lászlónak azt a javaslatát is, amely az Állami Számvevőszék mellett a Magyar Államkincstárnak is lehetőséget ad arra, hogy a 2006. január elsejét követően megállapított normatív hozzájárulás fenntartónak való átutalását követő hat hónapon belül ellenőrizze a törvényi feltételek meglétét. A kormány ezt a javaslatot sem támogatta.


Az Országgyűlés elfogadta Gulyás József (SZDSZ) javaslatát, amelyet a kormány szintén nem támogatott, és amely szerint az Országgyűlés felhatalmazza az oktatási minisztert a felsőoktatási fejlesztési program jogcímcsoport jogcímei közötti előirányzatok átcsoportosítására.


Megszavazták ugyanakkor azt a javaslatot, amely szerint az oktatási miniszter megállapodást köthet az egyházi felsőoktatási intézményt fenntartó egyházakkal arra nézve, hogy az előirányzatok minimum-összegére vonatkozó előírásoktól 2006-ban el lehet térni. A javaslatot a kormány nem támogatta.


Elfogadott képviselői indítványok


Az Országgyűlés támogatta Gulyás József (SZDSZ) módosító javaslatát, amelyben 50 millió forinttal megemelte az erdészeti feladatok támogatását, 4,240 milliárd forintról 4,290 milliárd forintra.


Támogatták Hárs Gábor (MSZP) és Gulyás József (SZDSZ) javaslatát, amely 25 millió forinttal emeli meg az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítvány támogatására szánt összeget, 48,5 millió forintról 73,5 millió forintra.


Szintén megszavazták a képviselők a költségvetési bizottság javaslatát. A módosító indítvány a diákigazolványok hallgatói költségtérítésének átvállalására 350 millió forintot kíván biztosítani.


Támogatták Szabó Zoltán (MSZP) és más szocialista képviselők indítványát, amely 200 millió forint támogatást biztosít a Károly Róbert Főiskola kollégiumának.


Címkék: üzlet