Elemzők a konvergenciaprogramról

Elemzők szerint nem okozott meglepetést a Pénzügyminisztérium (PM) által pénteken nyilvánosságra hozott aktualizált konvergenciaprogram. A piaci szereplők szerint nagy valószínűséggel tarthatatlan a hiány, és ezen nem változtatott az aktualizált konvergenciaprogram sem – mondta Pintér András, az Inter-Európa Bank Rt. elemzője.

Pintér kiemelte, hogy az államháztartási deficit számain és az euró bevezetésének 2010-es céldátumán nem változtatott az aktualizált konvergenciaprogram. Hozzátette: nem volt meglepő az eredetileg 0,7 százalékpontosra tervezett éves deficitcsökkentési mérték megemelése sem, ezt a tárca már korábban jelezte. Elmondta: sem az állampapír-, sem a forintpiac nem reagált az új programra, mivel már ismerte a módosított számokat, és véleményt is alkotott róluk. „A piaci szereplők szerint nagy valószínűséggel tarthatatlan a hiány, és ezen nem változtatott az aktualizált konvergenciaprogram sem” – jegyezte meg.

Az elemző érdekességként említette meg: annak ellenére lett pesszimistább a 2007-es és 2008-as GDP-növekedés mértéke a korábban vártnál, hogy módosult a GDP számításának módszertana. Ennek hátterében szavai szerint az áll, hogy a kiigazítási igény miatt a korábbinál alacsonyabb közösségi fogyasztásbővüléssel számol a program.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője ambiciózusnak nevezte az 1,4 százalékpontos éves átlagos államháztartásihiány-csökkentést, véleménye szerint ezt ilyen rövid idő alatt pótlólagos intézkedések, reformok nélkül nem lehet megoldani. A pénzügyi tárca nem módosította az euró bevezetésének 2010-es céldátumát, így az is természetes, hogy a főbb mutatókat ehhez állították be – mondta.

Címkék: üzlet