Megakadt az első vésztározó építése

Nem várt nehézségek támadtak a Vásárhelyi-terv szerint elsőként létrehozandó vésztározó építése körül. A cigándi ár-apasztó tározó építését júliusban kezdték volna meg, de a nagyberuházás máris megtorpanni látszik – írja a Népszava.

Bognár Zoltán, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelemi és Vízügyi Főigazgatóság vezető főtanácsosa szerint nem a terület kisajátításainál felmerült problémák hátráltatják a munkát, mint azt egyes lapok állítják. A kisajátítás a 25 négyzetkilométeres tározónak csupán a 4,2 négyzetkilométernyi nyomvonalát érinti és 791 tulajdonost. A beruházó főigazgatóság által felkért igazságügyi szakértő árajánlatát a földtulajdonosok egy része elfogadta, a többiek nem válaszoltak, vagy elzárkóztak az ajánlattól. Miután azonban közcélú területről van szó, a főigazgatóság a megyei közigazgatási hivatal révén próbálta felgyorsítani a kisajátítási eljárást. Csakhogy a közigazgatási hivatal által felkért igazságügyi szakértő szerint négy-ötször annyit érnek a területek, mint amennyit a főigazgatóság szakértője ajánlott értük. A főigazgatóság emiatt bírósághoz fordult, s az ítéletre vár.

A vezető főtanácsos szerint a pertől függetlenül megindulhat a beruházás, van azonban egy másik – jogharmonizációs – probléma, amely valóban hátráltathatja az építkezést. A közbeszerzési pályázati kiírás – ha az uniós szabályt vesszük figyelembe – nem lehet több 650 szónál, a magyar viszont ennek csaknem a duplája. Ráadásul a még kitöltetlen, üres nyomtatvány kérdései teszik ki azt az 1200 szót, ami az uniónak elfogadhatatlanul sok.

Címkék: Hazai gazdaság