Nőtt a szolgáltatásimport

Az idei év első negyedévében az üzleti szolgáltatások exportja 551 millió eurót, importja 829 millió eurót tett ki a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

A külföldiek számára nyújtott szolgáltatások értéke alig 1 százalékkal, míg az igénybe vett szolgáltatások 26 százalékkal növekedtek a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A 278 millió eurós hiányt döntően (84 százalékban) a jog- és licencdíjak, valamint az egyéb üzleti szolgáltatások magas, mintegy 116–116 millió eurós passzívuma okozza. A külföldre kifizetett jog- és licencdíjak 13, az egyéb üzleti szolgáltatások 33 százalékkal emelkedtek 2004 első negyedévéhez viszonyítva. A személyes, kulturális és szórakoztatási szolgáltatások importjának több mint 2,5-szeres növekedése az e szolgáltatáscsoporton belüli audiovizuális és kapcsolódó szolgáltatások kedvező beszerzési lehetőségével magyarázható.

Az exporton belül az építési-szerelési szolgáltatások nagymértékben – mintegy 16 százalékkal – csökkentek a németországi kivitelezések visszaesése miatt.

A szolgáltatás-külkereskedelmi forgalom több mint 70 százalékát mindkét relációban az Európai Unióval bonyolítottuk le, és ebből mindössze 7–8 százalékot képviseltek az új tagországok.

Címkék: Hazai gazdaság