Szigorúbban ellenőrzik az evásokat

Az uniós áfabevallások kiemelt vizsgálata miatt az idén kevésbé ellenőrizték az egyszerűsített vállalkozási adó alanyait, ám a második félévben fokozottabb kontrollra számíthatnak – mondta a Világgazdaságnak Juhász István, az adóhatóság elnökhelyettese.

Véleménye szerint az evások túlnyomó többsége jogszerűen teljesíti jogszabályi kötelezettségét, és nagyon vigyáz arra, nehogy elveszítse jogosultságát az evára. Az evások idei ellenőrzése során bukkant ugyan szabálytalanságokra az APEH, ám szó sincs újfajta, tömegesen elkövetett adócsalásról.

A PM-ben hónapok óta dolgoznak az adó- és járulékrendszer átalakításán, s ennek keretében várhatóan módosulnak az eva feltételei is. Az egységes adókulcs 21 százalék lehet, amely a jelenlegihez képest mintegy 10 százalékkal növelné meg az evázók adóterhelését. Ezzel bezárnák azt a kiskaput, amelyre Veres János pénzügyminiszter is célzott minapi nyilatkozatában, hogy tudniillik a beérkező számlák áfatartalma és a fizetendő evaösszegek között különbség van, amelyen nyerészkedni lehet.

Címkék: Hazai gazdaság