Mehet a magyar intervenciós gabona Portugáliába

Az Európai Unió gabonapiaci bizottsága csütörtökön engedélyezte 200 ezer tonna magyar intervenciós gabona Portugáliába küldését.

A francia ONIC gabonairoda csütörtök esti bejelentése szerint 80 ezer tonna búzáról, 80 ezer tonna kukoricáról és 40 ezer tonna árpáról van szó.

Az ONIC közleménye nem tér ki arra, hogyan történik a szállítás, hogyan adják el a gabonát, illetve hogyan alakul annak portugáliai elosztása.

A tétel az első azon gabonaszállítmányok közül, amelyeket Portugália kért, hogy megbirkózzon a rendkívül száraz mezőgazdasági idény következményeivel. A Portugália által kért teljes mennyiség 400 ezer tonna.

Spanyolország – amelyet ugyancsak aszály sújt – szintén jelentett be igényt uniós intervenciós gabonára. Saját igényét előzetesen 8 millió tonna nagyságrendig becsli, de a tényleges szállítási mennyiség majd az Európai Bizottság és a spanyol kormány közti alku eredménye lesz.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter már korábban elmondta az MTI-nek, hogy várhatóan a magyar intervenciós gabonakészletből szállítanak az aszály sújtotta Portugáliába és Spanyolországba. Az agrártárca irányítója azt követően szólt a magyar intervenciós gabonakészlet uniós felhasználási lehetőségéről, hogy a múlt héten kedden Párizsban tárgyalt spanyol és portugál kollégájával.

A megbeszélések után a három ország közösen fordult az EU-bizottságához, hogy tegye lehetővé az intervenciós gabonakészlet unión belüli felhasználását.

Mint mondta, a magyar szállítást emellett az uniónak pénzügyileg is támogatnia kellene. Ebben elvileg egyetértés mutatkozik a brüsszeli illetékesekkel, de a támogatás mértékéről még nincs döntés, mondta Gráf József.

Az agrárminiszter ezt megelőzően, május közepén Pécsváradon azt mondta, hogy az Európai Unió tonnánként 90 euróhoz közeli áron szerződést kötött mintegy 29 ezer tonna búza értékesítésére. Gráf József a megkötött üzletet “lélektani áttörésnek” nevezte, mert a magyar kereskedők eddig tonnánként 80 eurós ajánlatokat tettek, amelyet az EU túl alacsonynak tartott, hiszen a szabályok szerint az eladási ár és a 101 eurós felső határ közti különbséget a közösségnek kell megtérítenie.

A szakminiszter reményét fejezte ki, hogy a következő hetekben, hónapokban a többi kereskedő is hasonló árajánlatot tud adni, és aratásig jelentősen csökken a jelenleg mintegy 4 millió tonnás hazai intervenciós készlet.

Címkék: Hazai gazdaság