Még májusban tanácsadót választ az ÁAK

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. napokon belül befejezi a tárgyalást az általa kiírt pénzügyi tanácsadói pályázatot első körben megnyerő Citigroup Global Markets Limited - Deutsche Bank AG konzorciummal a Népszava információi szerint.

Abban az esetben, ha az első helyet elnyerő vállalategyüttessel néhány napon belül nem sikerül megegyeznie az ÁAK-nak, akkor az állami sztrádacég haladéktalanul egyeztetéseket kezd a tanácsadói feladatokra meghirdetett versenytárgyalás második helyezettjével, a Lehman Brothers céggel, illetve a harmadik helyezett Calyon S.A. társasággal. Az autópályavállalat ugyanis még ebben a hónapban szeretne szerződést aláírni leendő partnerével.

A nyertes feladata lesz – egyebek mellett – a sztrádaépítési program finanszírozásához szükséges 2,5-3 milliárd eurós (625-750 milliárd forint) forrásbevonás megszervezése. Vagyis a pénzügyi fedezet formájának és a bevonás ütemezésének kiválasztása, valamint a tranzakció lebonyolítása. A források zömét a tervek szerint kötvénykibocsátásból teremti majd elő az ÁAK, míg az útépítésekhez szükséges pénzek kisebb hányadát hitelből szerzi meg a vállalat.

A kormányzat, illetve az országgyűlés döntése szerint a jövőben a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. helyett az ÁAK Rt. látja el a gyorsforgalmi úthálózattal kapcsolatos beruházási és finanszírozási feladatokat, s ezért kell a most zajló 18 építési projekthez a hozzávetőleg 700 milliárd forintot biztosítania az ÁAK-nak.

Címkék: Hazai gazdaság