Színlelt szerződések: nem éri meg változtatni

Az adószakértők szerint a színlelt szerződések felszámolására szolgáló egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) nem lesz versenyképes a jelenleg alkalmazott evávál szemben – írja a Napi Gazdaság.

Az elmúlt napokban napvilágot látott terveket ismerve az ekho nem hozna érdemleges megoldást erre a helyzetre, a munkát végzők legalábbis pusztán az ekhótól nem válnak érdekelté a jelenlegi helyzet megváltoztatásában – mondta a Napi Gazdaságnak Zara László adószakértő, az adóreform egyszerűsítési munkabizottságának vezetője.

Az érintett művész, újságíró, őrző-védő munkavállalók 80-90 százaléka az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) szerint adózik, ami mindössze 15 százalékos adóterhet jelent. Nem tudni egyelőre, hogy az ekho pusztán a járulékterhek kiváltására szolgálna vagy általánosabb, szélesebb alapú közteherviselésnek felelne meg. Amennyiben az ekhón túl még adót is kellene fizetnie a munkavállalónak, akkor az alacsonyabb evaterhek meggátolhatják a színlelt szerződések tömeges átalakítását.

Címkék: Hazai gazdaság