Start programról tárgyal a kormány

Akadálymentesítené a pályakezdők foglalkoztatása után járó járulékkedvezményt a kormány – írja a Népszabadság.

 A száz lépés program soron következő intézkedése az adórendszert érinti. A most következő adócsomag egyik lépésének is tekinthető intézkedéssel a Start-program váltaná fel a január elseje óta élő rendszert.


Ebben a munkáltatók a pályakezdő dolgozóik után visszaigényelhetik az általuk fizetett tb-járulék felét (illetve legfeljebb a minimálbér másfélszeresére jutó összeget, havi 14 ezer forintot). A Start-program, amelynek részleteiről a lap információi szerint ma tárgyal a kormány, egyszerűsítené a rendszert, két évre tolná ki a kedvezményezési időt, és emelné a támogatást is. Alanyi jogon járna a juttatás minden 25 évnél fiatalabb munkavállaló, 30 évesnél nem öregebb diplomásnak.

A kedvezményre jogosító Start-kártyát nekik kellene kiváltani első munkába lépésükkor. A kártya feljogosítaná az őket foglalkoztató cégeket, intézményeket a kedvezmény érvényesítésére. Ez alapján a jelenlegi 32 százalék helyett az első évben csak 15 százalék munkáltatói járulékot kellene fizetniük, míg a másodikban is csak 25 százalékosat. A lap értesülései szerint felmerült, hogy a második évben is maradjon a 15 százalékos mérték.

Az új rendszer az első évben mintegy tíz, a másodikban pedig 15 milliárd forintba kerülne – ám a második évben járó nagyobb kedvezmény megadása esetén akár húszmilliárd forintos bevételkieséssel is járhatna. Az illetékesek arra számítanak, hogy az eddig be nem jelentett fiatalok a bevezetett kedvezmények hatására legális foglalkoztatottakká válnak.

Címkék: Hazai gazdaság