Ne hitelt, hanem támogatást adjanak a gazdáknak

A felújított agrárhitelek könnyebben törleszthetők – mondják a baloldalon, a Fidesz szerint viszont a gazdákat nem adósságba verni, hanem támogatni kell.

A Sikeres Magyarországért hitelprogram keretében agrárberuházási, agrár-feldolgozóipari és fiatal agrárvállalkozói hitelhez juthatnak a mezőgazdasági termelők – mondta Gőgös Zoltán, az MSZP-frakció agrár- és vidékfejlesztési munkacsoportjának tagja. Lengyel Zoltán, a Fidesz mezőgazdasági kabinetjének tagja félrevezetőnek tartja a meghirdetett hitelek címét.

A negyvenmilliárd forintos, három alprogramból álló és 18-25 százalékos önrészt igénylő agrár-hitelprogram elindítását az indokolta, hogy a gazdálkodók az Agrár Vidékfejlesztési Operatív Programhoz (AVOP) képest egyszerűbben megkaphassák a támogatásokat, illetve gyorsabban megvalósulhassanak a beruházások – mondta Gőgös Zoltán.

Az AVOP-támogatásokat tavaly novemberben befagyasztották, mert a gazdák háromszor több támogatást kértek, mint amennyi pénz rendelkezésre állt. Így tavaly nemcsak az idei, hanem valószínűleg a 2006-os keretet is kimerítették. A program elsősorban új mezőgazdasági gépek beszerzését támogatta, ezért sok gazda vásárolt nagyértékű gépet, pedig sokaknak kisebb teljesítményű, esetleg használt traktor is elegendő lett volna.

Átláthatóbb hitelek

Az agrárberuházási hitel keretében mezőgazdasági termékek tárolására alkalmas épületek építéséhez, valamint új gépek és szoftverek vásárlásához lehet hitelt igényelni. A kamat mértéke EULIBOR+3,2 százalék, de a hitel maga forintalapú, még akkor is, ha a kamat mértéke nem a budapesti alapkamattól függ. A hitel alsó határa 5 millió forint, a plafon 400 millió forint termelők esetében, de a termelői szerveződések (rövidebben: tsz-ek) és a mások termékeit is feldolgozó integrátorok akár 750 milliót is igényelhetnek.

Feldolgozóipari beruházásokra 5 és 300 millió forint közötti összeg igényelhető. Ezt csak olyan vállalkozások vehetik igénybe, akik legalább 50 százalékban saját termékeiket dolgozzák fel vagy forgalmazzák.

A szocialista képviselő közölte: fiatal, 20 és 40 év közötti, legalább középfokú végzettséggel (ide tartoznak a szakmunkás végzettségű aranykalászos gazdák is) rendelkező mezőgazdasági termelőknek is kidolgoztak egy csomagot, amelyet akár használt gépek vásárlására is felhasználhatnak. Ehhez csak 18 százalékos önerő kell; Szabó Lajos, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője szerint ez mélyen alatta van a bankoknál megszokott küszöbnek. További feltétel, hogy az igénylő először indítson vállalkozást, ugyanakkor feltétel az is, hogy már legalább egyéves mezőgazdasági tapasztalata legyen.

Kényszereladósítás

A Fidesz arra kéri a kormányzatot, hogy hagyjon fel a termelők folyamatos kényszer-eladósításával. A program félrevezető, mivel a meghirdetett hitelek címei kísértetiesen hasonlítanak az uniós Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Programban meghirdetett pályázati jogcímekre – írja Lengyel Zoltán, a Fidesz-frakció mezőgazdasági kabinetjének tagja közleményében. A politikus szerint a kormánynak az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Programot és más EU-pályázatokat kellene népszerűsítenie, és arról kellene beszámolnia, hogy a gazdák pályázati pénzek elnyerésével, nem pedig hitelek felvételével képesek érvényesülni. „A költségvetés állapotát figyelve joggal vetődik fel a kérdés, hogy nem azért tereli-e az MSZP a gazdákat az újabb eladósodás irányába, mert képtelen teljesíteni az EU-s támogatások nemzeti finanszírozását” – áll a Lengyel Zoltán nevével fémjelzett közleményben. E szerint az MSZP vélhetően saját klientúráját akarja helyzetbe hozni. Az eddigi tapasztalat szerint ugyanis igen szűk az a gazdálkodói réteg, amely megfelel a hitelfelvétel előírásainak – tette hozzá.

Gőgös szerint ha a Fidesz ismerné a támogatási rendszert, nem mondana ilyet. A támogatási keret ugyanis kiürült, azt Brüsszel csak 2007-ben tölti fel újra, addig – pénz híján – nincs mit népszerűsíteni.

Címkék: Hazai gazdaság