Ismét államháztartási reformot sürget az ÁSZ

Az államháztartás működésének átláthatóságát, a nemzetgazdasági tervezés erősítését, az önkormányzati rendszer megújítását szorgalmazta az Állami Számvevőszék elnöke szerdán az Országgyűlésben, az ÁSZ tavalyi tevékenységéről szóló jelentés és határozati javaslat vitájában.

Kovács Árpád közölte: jó volna, ha négy év után ismét volnának alelnökei az intézménynek.
“Hasonlóan a közelmúlt évek költségvetési javaslataihoz, a 2005-ös büdzsét sem értékelhettük teljesnek és megnyugtatónak az adóbevételi, valamint a vámbevételi előirányzatok megalapozottságát” – jelentette ki expozéjában Kovács Árpád.

Az ÁSZ elnöke a magyar gazdaság felzárkóztatása szempontjából az egyik lehetséges kitörési pontnak nevezte a PPP-konstrukciók alkalmazását, amely szerinte csak akkor lehet sikeres, ha jól előkészítik és gondoskodnak a kockázatmegosztásról. A már elkezdett PPP-projektek kapcsán Kovács Árpád hiányolta az előnyöket és hátrányokat feltáró pénzügyi számításokra vonatkozó részletesebb információkat.

“Az állam által vállalható feladatok és szolgáltatások köre, tartalma és terjedelme nincs a gyakorlat számára jól hasznosíthatóan körülírva és megfelelő szinten jogilag szabályozva” – közölte Kovács Árpád.

Kovács Árpád szorgalmazta, hogy négy év után ismét alelnökökkel dolgozhasson az ÁSZ; ez utóbbi kapcsán megjegyezte: közvetlen vezetőtársait tartja a legalkalmasabbnak az alelnöki tisztségre.

Címkék: Hazai gazdaság