Vita a főváros fejlesztéséről

A szocialista kerületi polgármesterek után egy miniszter is megkérdőjelezi a főváros településfejlesztési irányelveit, az önkormányzat szerint viszont időközben az MSZP-s helyi vezetők óhaja szerint változott a terv – írja a Napi Gazdaság.

A Fővárosi Közgyűlés várhatóan még májusban dönt az úgynevezett településszerkezeti tervről (TSZT), amely 2004 szeptemberében elkészült, de a kormány késlekedő támogatása miatt csak most kerülhetett a döntéshozók elé. A javaslat egyszerűsítené Budapest úgynevezett alulhasznosított területeinek megújulását, elősegítené a barnazónás iparterületek modernizálását, továbbá új városkapukat nyitna a külső kerületekben.

A TSZT közgyűlési előterjesztésének feltétele a kormány véleménynyilvánítása. Ez megtörtént azzal, hogy Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter levelet írt Demszky Gábor polgármesternek. A Napi Gazdaság birtokába jutott levél szerint a kormány egyetért a TSZT-vel. Kolber szerint azonban a terv a központi helyektől távolabbi kereskedelmi és szolgáltató területek fejlesztésével rontja a tömegközlekedést, növeli a környezetre ártalmas forgalmat, s a közúti közlekedés ellehetetlenüléséhez vezet, veszélyezteti a környezetet és károsan alakítja a városklímát is.

Kolber felhívja a figyelmet ezenkívül a magas épületek emelésének veszélyeire, s hangsúlyozza: a terv nincs összhangban a budapesti városfejlesztési koncepció elveivel, a főváros népességének csökkenése ellenére növeli a beépítésre szánt területeket. A vita kirobbanása után miniszter a lapnak elmondta, hogy a tervet a kormány támogatja, ám az önkormányzathoz eljuttatott állásfoglalásában lévő számos észrevétel elfogadását várják a fővárostól.

A fővárosi önkormányzat viszont azt hangsúlyozza, hogy Kolber javaslataival részben egyetértenek, részben viszont túlhaladottak a miniszter észrevételei. A főváros a mostani tervvel a kerületek korábbi javaslatait próbálta beépíteni a TSZT-be, ezeket a javaslatokat pedig legegyértelműbben éppen a külső kerületek szocialista, tehát a nagyobbik kormánypárthoz tartozó polgármesteri fogalmazták meg.

Címkék: Hazai gazdaság