Éves mélyponton is járt a forint

A forint kedden jelentősen gyengült a bankközi devizapiacon, kedden négy óra tájban 252,70/80 forinton állt az euró jegyzése, két forinttal drágábban a több napos ünnep előtti utolsó kereskedési nap 250,80/90 forintos árfolyamánál.

A forint pozíciója 67 bázisponttal 10,49 százalékra esett a +/- 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

A forint már reggel mintegy 2,50 forinttal lejjebb nyitott a pénteki árfolyamnál, amit a kereskedők a zloty és a cseh korona hétfői jelentős romlásával magyaráztak, ezek a piacok ugyanis hétfőn nem tartottak bankszünnapot.

Kedden azonban a feltörekvő piacok valutáinak kedvezőtlen hatása mellé az a piaci pletyka is hozzájárult, hogy a Fitch és/vagy a Standard and Poor,s hitelminősítő intézetek Magyarország hitelképességének leminősítését fontolgatják. A Reuters hírére a magyar Pénzügyminisztérium közölte ugyan, hogy nincs tudomása visszaminősítési szándékokról, az euró/forint kurzus azonban ezután ismét elérte a hétfői 253,30 forintos szintet, ami utoljára tavaly júniusban fordult elő.

A szerdán megjelenő májusi államháztartási hiány előzetes adatai tovább gyengíthetik a forintot, egyre többen gondolják úgy, hogy május 23-án elmarad a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentése.

Átlagos forgalomban hét hónapos csúcsra, 200,70 forintig erősödött a dollár, a délután jegyzett 200,10/30 forintos árfolyam majdnem két forinttal volt magasabban a pénteki 198,50/65 forintos kurzusnál.

Címkék: Hazai gazdaság