Két fázisban készül az új csődtörvény

Két lépcsőben változik a csődeljárás jelenlegi szabályozása.

Az első lépésben hét főbb területen változik a szabályozási rend, a második szakaszban pedig életbe léphet az új jogszabály – mondta a Napi Gazdaságnak Molnár György, a Felszámolók és Vagyonfelügyelők Országos Egyesületének elnöke.


Év végéig a jelenlegi csődtörvény módosítására kerülhet sor, elsősorban olyan kérdésekben, amelyek arra ösztönzik a cégek menedzsmentjét, hogy lépéseket tegyenek a fizetésképtelenség időben történő felismerésére és a tulajdonosokkal való közös megoldására. Ha ezt nekik felróható okból ezt nem tették meg, akkor felelősségre vonhatók legyenek a hitelezőkkel szemben is.


A törvény második jelentős módosítása, hogy a hitelezők érdekeinek sérelmére történő vagyon és pénzmozgások miatt nemcsak az adós társaságot, hanem a cégcsoportot is vizsgálni kell, s ezeket a vállalkozásokat is be lehet vonni a felszámolásba.

Jelen törvény harmadik nagyobb módosítása az adósság elől menekülő tulajdonosok ellen születik. Ha egy céget adóssággal értékesítenek vagy az adósságról nem rendelkeztek, az új tulajdonosok pedig fellelhetetlenek, akkor a hitelezői igények érvényesíthetők a korábbi tulajdonosokkal szemben, akiknek a felelőssége teljes körűvé erősödik fel.

Maga az új jogszabály Molnár szerint legkorábban 2008-ban léphet életbe. A kész törvényjavaslatnak 2006-ra kell a kormány elé mennie, s 2007 első félévében fogadhatja el a parlament.

Címkék: Hazai gazdaság