3,9 százalékkal nőtt az ipari termelés

Idén márciusban a munkanaphatástól megtisztítva 3,9 százalékkal nőtt az ipari termelés. Februárhoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index márciusban 2,1 százalékkal emelkedett.

A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint idén az első három hónapban az ipari export 2,3 százalékkal, márciusban 1,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A márciusi exportteljesítmény közel kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. Az év első három hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint 40 százalékát képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 4,4 százalékkal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből 23 százalékkal részesülő járműgyártás 3,3 százalékkal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar január–márciusi belföldi értékesítése 2,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. 2005 márciusában a feldolgozóipar termelése 1 százalékkal nőtt, a bányászaté 8,4 százalékkal csökkent 2004 azonos hónapjához képest. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 5,8 százalékkal emelkedett, részben az előző évinél hidegebb időjárás hatására.

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 13,5 százalékkal a feldolgozóipari termelés 30 százalékát képviselő villamos gép, műszer gyártása nőtt. Számottevő növekedés figyelhető meg a kokszgyártás, kőolajfeldolgozásban (7,9 százalék), ami a csökkenő belföldi kereslet és a növekvő export eredménye. A feldolgozóipari termelés majdnem egyhatodát adó járműgyártás volumene mérsékelten, 3,8 százalékkal bővült, mely elsősorban a közúti gépjármű, gépjárműmotor alkatrészeinek gyártása alágazat értékesítésének kedvező alakulásának köszönhető.

Számottevő visszaesést regisztráltunk a gép, berendezés gyártása (8 százalék),valamint a gumi-, műanyag termék gyártása (9,1 százalék) alágakban. A feldolgozóipari termelés több mint egykilencedét képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene jelentősen, 14 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, mely részben az EU-csatlakozást követően megváltozott feltételek következménye. Hasonlóan az előző hónapokhoz az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 18 százalékkal a kis súlyú bőrtermék-, lábbeligyártás termelése csökkent.

2005 márciusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 2,2 százalékkal mérséklődött. 2004 azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések 3,8 százalékkal csökkentek, az új belföldi megrendelések ezzel szemben 27,9 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 6,2 százalékkal maradt el a tavalyi bázis szintjétől.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első három hónapjában – 2,2 százalékos létszámcsökkenés mellett – 4,1 százalékkal volt magasabb, mint 2004 azonos időszakában.

Magyarország területi egységei közül az ipari termelés 2005 első három hónapjában csupán két régióban, a közép-dunántúli, valamint az észak-magyarországi körzetben bővült (14,4 százalék, illetve 9,7 százalékkal). A legnagyobb mértékű volumencsökkenést ebben az időszakban az észak-alföldi (6,6 százalék), illetve a dél-dunántúli régióban (10,6 százalék) regisztrálta KSH.

Címkék: Hazai gazdaság