Gyakornokként kezdett 36 éve, Michael Jordan is megfenyegette – ő lesz a Nike új vezére

Ha a hűséges munkatársaknak szobrot állítanának, azt minden bizonnyal Elliott Hillről mintáznák, aki a Dallas Cowboyst hátrahagyva még 1988-ban kezdett el gyakornokoskodni a Nikenál. Hamarosan a világ legnagyobb sportszergyártójának vezérigazgatója lesz, azonban nagyon fel kell majd kötnie a gatyáját, hiszen a világmárka komoly bajban van. Egy lenyűgöző karrierút krónikája.

A tavalyi évben is több mint 50 milliárd dolláros bevételt termelt, így még mindig a világ legnagyobb sportszergyártójának számít a Nike, de az oregoni márka az elmúlt időszakban súlyos lejtmenetbe került. Nyáron például a cég hatvanéves történetének legrosszabb napján a részvényeik értéke 20 százalékot esett – ami összesen 28 milliárd dolláros veszteségnek felelt meg.

Ezért a cég igazgatótanácsa úgy döntött, hogy búcsút intenek az online kereskedelem világából még 2020-ban átigazolt, korábban az eBayt is vezető John Donahoe vezérigazgatónak. Ő azzal akarta forradalmasítani a Nike üzletpolitikáját, hogy a viszonteladók igénybevétele helyett közvetlenül próbálták elérni a vásárlókat – erre négy különböző alkalmazást is létrehoztak –, de aztán csúfos kudarcot vallott.

A kritikusai szerint egyébként Donahoe-val nemcsak ez volt a baj, hanem az is, hogy az innovációiról ismert márka jövőjét nem a további újítások hajszolásában látta, hanem abban, ha a lehető legtöbb bőrt húzzák le a népszerű retro modellekről.

Tom Hauck / NIKE, Inc. /Getty Images – John Donahoe, a Nike negyedik vezérigazgatója az elődje, Mark Parker társaságában a cég beavertoni központjában 2022-ben.

Donahoe utódja a márka egyik veterán munkatársa, Elliott Hill lett, aki még 1988-ban kezdett el gyakornokként dolgozni a Nike-nál.

A most 60 éves Hill 32 éven át volt a cég hűséges munkatársa, összesen 19 különböző pozíciót töltött be, és több kontinensen is dolgozott a Nike kereskedelmi vezetőjeként, de 2020-ban egyszer már véget vetett maratoni karrierjének, amikor nyugdíjba vonult a cég kereskedelmi és marketingtevékenységéért felelős igazgatói pozícióból.

Vagy legalábbis ezt hitte egészen 2024-ig, amikor felkérték, hogy október 14-től legyen ő a Nike ötödik vezérigazgatója.

„A Nike mindig is az alapvető részem volt, és készen állok arra, hogy segítsek még fényesebb jövőbe vezetni. 32 éven keresztül abban a kiváltságban volt részem, hogy az iparág legjobbjaival dolgozhattam együtt, és segíthettem a vállalatot olyanná formálni, amilyen varázslatos hely ma” – fogalmazott Elliott Hill a kinevezéséről kiadott közleményben, és egyúttal azt is megígérte, hogy visszatérnek a sokáig a márka védjegyének számító innovációk bevezetéséhez.

„Soha nem mondtam meg anyukámnak, hogy csak egy gyakornoki állás volt”

Elliott Hill Texasban nőtt fel, és egy időben arról álmodozott, hogy orvos lesz belőle, ezért eredetileg kineziológusnak tanult a Texasi Keresztény Egyetemen. De a diplomája megszerzése után a Dallas Cowboys nevű NFL-csapatnál kezdett el dolgozni segédedzőként. Közben pedig sportigazgatást tanult az Ohiói Egyetemen – írja a Complex című divat és életmódportál az új vezérigazgató pályáját bemutató cikkben.

Itt aztán, a mesterképzés elvégzése közben akkora szerencséje volt, hogy előadást tartott nekik a Nike egyik vezetője, egy bizonyos Tim Joyce. Ami Hillnek nagyon kapóra jött, mivel megszállott rajongója volt a márkának, még dolgozatot is írt róluk akkoriban.

Amint vége lett az előadásnak, odamentem hozzá, és azt mondtam neki: »A Nike-nál akarok dolgozni«

mesélte Hill a Nike alkalmazottjainak címzett videójában.

A két férfi másnap találkozott is, és hosszas megbeszélést folytattak, de Hill nem kapott semmilyen ígéretet, ezért az elkövetkezendő fél évben rendszeresen Joyce nyakára járt.

Amikor közeledett a diplomaosztó, Hill még egyszer felhívta Joyce-t egy pénteki napon, és azt kérte tőle, hogy mondja meg neki, ha nincs semmi esély rá, hogy felvegyék, és akkor nem fogja többet zaklatni. Amire Joyce azt felelte, hogy kap egy lehetőséget a középnyugati régió központjában, az Ohiói Egyetemtől mintegy ezer kilométerre fekvő Memphisben, de hétfőn kellene kezdenie.

Hill erre villámgyorsan összepakolt, és autóba ült,

hogy hétfő reggel időben be tudjon érni a Tennessee államban található Nike-irodába. De csak amikor megérkezett, akkor esett le neki, hogy valójában nem is rendes állásról volt szó, hanem féléves gyakornoki pozícióról – írja a Wall Street Journal Hill karrierjét bemutató cikke.

„Soha nem mondtam meg anyukámnak, hogy csak egy gyakornoki állás volt. Csak azt mondtam neki, hogy felvettek” – emlékezett vissza Hill a FORTitude FW című podcast vendégeként.

A frissdiplomás fiatalembernek nem szegte a kedvét ez a súlyos félreértés, és lelkesen elvégzett minden rábízott feladatot a dobozok pakolgatásától kezdve a telefonos ügyfélszolgálat hívásainak fogadásáig bezárólag.

Nagyjából mindent megtettem, amit kértek tőlem – sőt, még többet is

– mondta a kezdeti nehézségekről Hill, akinek az alacsony gyakornoki fizetéséből még a diákhitelét is ki kellett gazdálkodnia.

De hamar beérett a munkája gyümölcse, hiszen a gyakornoki idő végén felvették területi képviselőnek, ami az jelentette, hogy Texas és Oklahoma állam üzleteit kellett járnia egy termékekkel teli kisbusszal, hogy új viszonteladók után kutasson.

Az ezt követő években szép lassan elkezdett fölfelé lépkedni a ranglétrán, és az ezredfordulón már a Nike európai, közel-keleti és ázsiai piacokért felelős kereskedelmi alelnöke volt. 2013 és 2020 között pedig három különböző elnöki pozíciót is betöltött a cégen belül.

Michael Jordan seggberúgással fenyegette

Elliott Hill egyik első meghatározó élménye a Nike-nál az volt, amikor 1988-ban bemutatták a cég azóta ikonikussá váló szlogenjét, a Just Do It szókapcsolatot, de a podcaststúdióban elmesélt történetei alapján olyan jól csinálta a dolgait, hogy később rendszeresen komoly nyomásnak lehetett kitéve.

Amikor Hill 2010 és 2013 között a vállalat észak-amerikai üzletágának alelnöke és vezérigazgatója volt, akkor természetesen a Nike legnagyobb élő sportlegendájával, a cég zászlóshajójának számító almárkájának arcával és névadójával, Michael Jordannel is együtt kellett dolgoznia.

Az NBA-ben hat bajnoki gyűrűt és két olimpiai bajnoki címet szerző kosárlabdázó nevével fémjelzett Jordan-cipők máig is tartó sikersztorija ekkoriban indult be, és az Egyesült Államokban értékesített Jordan-cuccok sikeréből kiindulva a Nike-nál szerették volna meggyőzni a sportolót, hogy globálisan is kezdjék el terjeszteni a márkát.

„Michael egy kicsit aggódott amiatt, hogy a márka világméretűvé tételével elveszhet a hangsúly Észak-Amerikáról, és az onnan származó bevételeiről” – mesélte a podcastban Hill.

Tárgyalásuk egy pontján váratlan dolog történt. Michael Jordan ugyanis megállította, egy picit előrehajolt, és megkérdezte tőle:

Elliott, tudod, hogy hányas cipőt hordok?

Cindy Ord / Getty Images – Egy pár Jordan 1-es, amit Michael Jordan egy mérkőzésen is viselt a Sotheby’s aukciósház egyik árverése előtt 2021-ben.

Amire Hill rávágta, hogy 13-asat – vagyis 47,5-eset –, Jordan pedig előkapott egy cipőt, amit az asztalra tett a mondandója nyomatékosítására. Miközben arra kérte Hillt, hogy tartsa az asztalán emlékeztetőnek, nehogy rosszul süljenek el a dolgok. És azt mondta neki, „ha a bevételeink visszaesnek, akkor jövök és feldugom a hátsódba!” – anekdotázott annak idején a most kinevezett vezérigazgató.

Hogy Michael Jordan fenyegetése esetleg még mindig áll-e, nem tudjuk, de a nyugdíjból visszarángatott Elliott Hillnek az elkövetkezendő években is különösen nagy nyomás alatt kell majd dolgoznia azon, hogy kirángassa a világ legnagyobb sportszergyártóját a története legmélyebb szakadékából.

A Nike-nál mindenesetre nagy lelkesedéssel várják – és nemcsak közlemények szintjén, hanem a beavertoni központ falai között is. A veterán munkatársak vezetői pozícióban való alkalmazása azonban egyáltalán nem ritka a cégnél. Mark Parker például cipőtervezőből lett vezérigazgató, és irányította a céget másfél évtizeden át. De Elliott Hill mellett egy másik hűséges munkatársat, a korábbi észak-amerikai alelnököt, Tom Peddie-t is visszacsábították.