Terhessége kilencedik hónapjában végeztetett abortuszt egy nő Dél-Koreában

Kormányzati kérésre indított nyomozást a rendőrség Dél-Koreában, miután egy húszéves nő videót töltött fel a YouTube-ra az abortuszáról, melyet a várandóssága 36. hetében, vagyis a kilencedik hónap kezdetén hajtatott végre.

Egész Dél-Koreát felkavarta az a videó, melyet egy húszéves vlogger júliusban tett közzé az abortuszáról. A fiatal nő azt állította, hogy a várandóssága 36. hetében vetette el a magzatát, vagyis akkor, amikor a baba már életképes lett volna, ha világra jön – írja a cseh Deník.

Ahogy a legtöbben, a rendőrség is úgy gondolta, a videó nem valós, csak figyelemfelkeltésnek szánták, a nyomozás során azonban kiderült, hogy az abortusz valóban megtörtént. Mivel a magzat meghalt, a nyomozás immár emberölés gyanúja miatt folyik a húszéves nő és az orvos ellen.

Dél-Koreában egy joghézag miatt jelenleg nincs időbeli korlátja a művi terhességmegszakításnak. Az ázsiai országban hatvan éven át, egészen 2019-ig illegális volt az abortusz, leszámítva különleges eseteket, például ha a magzat nemi erőszak során fogant, ha a magzatnak súlyos fejlődési rendellenességei voltak, vagy ha a terhesség veszélyeztette a magzat és az anya életét.

A abortuszt tiltó törvényt a koreai alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte és arra utasította a törvényhozást, hogy alkossanak új abortusztörvényt, melyben a művi terhességmegszakítást a várandósság 22. hetéig engedélyezik (a legtöbb országban, ahol legális az abortusz, a 24. hét a határ).

Az új abortusztörvény azonban azóta sem született meg, a korábbi törvény viszont már nem hatályos, így Dél-Koreában jelenleg a várandósság bármelyik szakaszában legálisan végezhető abortusz.

Egy szakértő szerint az orvost és nőt csak akkor lehetne bíróság elé állítani, ha sikerülne bebizonyítani, hogy a magzat az után halt meg, hogy eltávolították az anya testéből.