A világ minden táján voltak áldozatai a magát YouTube-sztárnak kiadó, tinikre vadászó ausztrál szexragadozónak

A 17 éves börtönbüntetésre ítélt online szexragadozó összesen 286 embert, többségükben 16 év alatti lányokat zsarolt meg a világ 20 különböző országában.

17 éve börtönbüntetésre ítéltek Ausztráliában egy férfit, aki úgy kényszerített a világ különböző pontjain élő, több száz fiatal lányt intim fotók küldésére és különböző szexuális jellegű tevékenységek kamera előtti elvégzésére, hogy egy híres, tizenéves youtubernek adta ki magát.

A BBC azt írja, hogy Muhammad Zain Ul Abideen Rasheed mind a 119 ellene felhozott vádpontban bűnösnek vallotta magát. A perthi bíróságon elhangzottak alapján összesen 286 áldozat fordult a hatóságokhoz, akiknek a kétharmada 16 év alatti volt. A férfi elleni feljelentések, egyébként, a világ 20 különböző országból – például Franciaországból, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Japánból – származtak.

A 29 éves Rasheed, az ügyészség által feltárt bizonyítékok szerint, egy 15 éves YouTube-sztárnak adta ki magát az interneten, az így behálózott, fiatal lányoktól pedig intim képeket kért, és szexuális jellegű üzenetváltásokba bonyolódott velük. Majd azzal vette rá őket az egyre csak brutálisabbá váló kérései teljesítésére, hogy ha nem engedelmeskednek neki, akkor a kompromittáló videóikat, képeiket és üzeneteiket elküldi a családtagjaiknak és a barátaiknak.

A különböző nőgyűlölő, internetes fórumokon igen aktív Rasheed kérései végül odáig fajultak, hogy az áldozatainak volt, hogy más gyerekeket vagy akár háziállatokat is be kellett vonniuk abba, amit a kamera előtt csináltak és több alkalommal meg is hívott másokat, hogy kövessék ők is az online közvetítést.

Az egyik ilyen, kényszerítésen alapuló, videós közvetítést, a bíróságon elhangzottak alapján, például, rajta kívül 98 másik ember is nézte.

A megzsarolt gyerekek közül sokan azt mondták neki, hogy öngyilkosságra készülnek – az egyikük még önkárosító képeket is küldött. Rasheed azonban folytatta a zsarolást az általa keltett „nyilvánvaló szorongás” és a „rendkívüli félelem” ellenére – mondta a bírónő, az ausztrál ABC szerint.

Az ausztrál hatóságok szerint ez az ügy az ország történetének egyik legsúlyosabb szexuális jellegű zsarolási ügye.

Az az érzéketlenség és másokat semmibe vevő attitűd, ahogy ez a férfi az áldozataival szemben, világszerte fellépett, valamint az ő szorongásuk, megaláztatásuk és félelmük miatt ez az egyik legszörnyűbb szexuális jellegű zsarolási ügy, amit Ausztráliában feltártunk. […] Az ilyen típusú, online kizsákmányolás és visszaélés pusztító és életre szóló traumát okoz

– mondta David McLean, az ausztrál szövetségi rendőrség helyettes főparancsnoka. Amanda Burrows, bírónő pedig egyenesen úgy fogalmazott az ítélethirdetéskor, hogy Rasheed bűncselekménye annyira súlyos volt, amihez „nincs hasonló eset” az ország történetében.

A férfi azután került az ausztrál hatóságok látókörébe, hogy az Interpol és az Egyesült Államok nyomozói is kapcsolatba léptek velük. Majd 2020-ban, egy otthonában tartott házkutatás után, vádat is emeltek ellene.

A most újabb 17 éves börtönbüntetést kapó Muhammad Zain Ul Abideen Rasheed egyébként már eddig is rácsok mögött volt, mivel korábban ötéves börtönbüntetésre ítélték, azért, mert egy perthi parkban két alkalommal is szexuálisan zaklatott egy 14 éves lányt a kocsijában.

Bár Rasheed részt vesz a szexuális bűncselekmények elkövetőinek előírt kezelési programban, a bírónő szerint továbbra is magas kockázatot jelent a bűnismétlés szempontjából. Ezért feltételes szabadlábra helyezési kérelmet is csak 2033 augusztusában nyújthat be legkorábban.