Miló Viki a Hámori-Helif meccsről: Ez a sztori nagyon rosszat tett a női ökölvívásnak

Nem hibáztatja egyik ökölvívót sem az ügyben.

Hámori Luca egyhangú pontozással kikapott az algériai Iman Heliftől a párizsi olimpiai női ökölvívótornájának negyeddöntőjében, így az ötödik helyen zárja a tornát. A szombati találkozó túlmutatott egy átlagos bokszmérkőzésen, miután Helif szereplése nemzetközi botrányt okozott, tavaly ugyanis kizárták a világbajnokságról a megengedettnél magasabb tesztoszteronszintje miatt.

Csakhogy a vébét a nemzetközi bokszszervezet, az IBA rendezi, míg az olimpiai tornát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság rendezi, ők engedték indulni az algériait, akinek előző ellenfele, az olasz Angela Carini 46 másodperc után feladta a küzdelmet, mint mondta, akkora ütést kapott, amilyet korábban még sosem.

A Reggeli stúdiójában Miló Vikivel elemezték ki a látottakat Peller Mariannék. A korábbi ökölvívó szerint ez az egész ügy nagyon rosszat tett a női boksznak.

A Luca jót tett a női ökölvívásnak, hogy lett egy Hámori Lucánk, viszont ez a sztori a női ökölvívásnak nagyon rosszat tett. Kettős a dolog. Én világéltemben azét bokszoltam, hogy elfogadják a női ökölvívókat. Férfiként küzdöttem a ringben én is, azon kívül ízig-vérig nők vagyunk. Így is nehezen engedték le a nagymamák, anyukák a kislányaikat az edzőterembe… nem biztos, hogy ezek után le fogják.

Miló azt mondja, bár sajnálja Helifet azért, amit kapott a médiából, ő más szemmel közelíti meg a történetet: „Én sportolóként nézem: ha én tudom, hogy a tesztoszteronszintem magasabb az átlagnál, akkor van egy olyan döntésem, hogy nem indulok el – vagy akkor a férfiak közt indultam volna.”

Miló azt mondja, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hozott megkérdőjelezhető döntést, így nem hibáztatható egyik ökölvívó sem, de szerinte a tágabb képet kellett volna nézni a sportolók tekintetében.

Egy sportoló álma vagy több sportoló álma törik össze…?

– vetette fel Miló Viki.