Így zajlott az utóbbi idők egyik legrongyrázóbb lagzija, ahol Justin Bieber és egy magyar zenekar is fellépett

India leggazdagabb emberének fia, Anant Ambani júliusban egybekelt Radhika Merchanttal. Az ünneplés hónapokon át tartott, a költségek felfoghatatlan magasságokig rúgtak, a sztárfellépők névsorában pedig olyanokat találunk, mint David Guetta vagy Katy Perry, míg a vendéglistán Kim Kardashian mellett a világ további legbefolyásosabb emberei közül is szerepelnek páran.

Abban az országban, ahol a negyedik legfontosabb gazdasági iparág az esküvőké, a világ tizenegyedik leggazdagabb emberének meg kell adnia a módját, ha családjában lakodalomra készülnek. Mukesh Ambani annyira kitett magáért, hogy néhány évvel a lányának megrendezett, India legdrágább esküvőjeként emlegetett esemény után megtriplázták a költségeket, mikor legkisebb fia, Anant Ambani állt az oltár elé.

Hihetetlenül nagy összeget költöttek, semmire nem sajnálták a pénzt. Ez az esküvő semmihez sem hasonlítható, olyan nagyszerű lesz, amennyire csak el lehet képzelni, a legjobbak legjobbika. Mindent aprólékosan megterveztek, és az esküvőn a világ legbefolyásosabb és legnagyobb hatalmú emberei vesznek részt. Az Ambanik mindent megtettek azért, hogy gazdagságukat teljes dicsőségében megmutassák

nyilatkozta korábban egy névtelen forrás a július második hétvégéjén záruló eseménysorozatról, amelynek idáig minden részletét szigorúan őrzött titok fedte.

Tűzijátékos szerelem

A 29 éves indiai üzletember, Anant Ambani 2017-ben találkozott párjával, leánykori nevén Radhika Merchanttal, mikor mindketten az Egyesült Államokban jártak egyetemre, és egy közös autóút során barátaik bemutatták őket egymásnak. Az eljegyzésükre 2019-ben került sort, az előesküvőt idén márciusban tartották, majd partik és szertartások sora vezetett a hivatalos, július 12-i ceremóniáig, amelyről a Daily Mail tudósított részletesen.

Raju Shinde / Hindustan Times / Getty Images – Anant Ambani és Radhika Merchant 2024 július 5-én.

A tavaszi lagzin sem spóroltak (ahol csak Rihanna 90 perces fellépéséért fizettek 2,3 milliárd forintnak megfelelő összeget, és a három napig tartó rendezvény alatt 2500 féle ételt szolgáltak fel az impozáns vendégseregnek, hogy véletlenül se egyen senki ugyanabból az ételből kétszer), azonban a 15-i hétfőn véget ért esküvő összköltsége becslések szerint magyar pénznemre átszámítva meghaladta a 116 milliárd forintot. Az A-listás meghívottaktól zsúfolt rendezvénysorozatot egy négynapos mediterrán hajóút nyitotta, amire 1200 vendég volt hivatalos. Az utazás a szicíliai Palermóban kezdődött, ahol egy lesifotós megörökítette, amint a mólón parkoló fekete autók sorából a vendégek átszállnak a Celebrity Ascent névre keresztelt luxushajóra. Az erre a célra kibérelt vízi járművön

Az első este témáját a csillagos égbolt adta, így a menyasszony egy fekete-fehér Robert Wun ruhában tűnt fel, amelynek szoknyáját Ambani egyik szerelmeslevelének betűi díszítik.

Ezt a hosszú levelet a 22. születésnapomra írta nekem arról, mit jelentek neki. Szerettem volna megmenteni az utókornak – szeretném, ha megmutathatnám a gyerekeimnek és az unokáimnak, és azt mondhatnám, »ez volt a mi szerelmünk«

− mesélte az ara a ruháról, amelyben a Backstreet Boys élő koncertje alatt táncolhatott.

Másnap a csoport megérkezett Rómába, ahol a vendégek megtekinthették a várost, majd egy római tógás tematikájú partira voltak hivatalosak a hajó fedélzetén. A menyasszony ekkor egy Grace Ling ruhát öltött magára, az est főattrakciója pedig David Guetta volt. Ezt követően a franciaországi Cannes-ben kötöttek ki − az aznap esti mulatságnak a Villa Perrier adott otthont, ahol Katy Perry fellépése közben tűzijáték robbant végig a város egén, amely megvilágította Radhika Merchant több mint egy éven át készített kék színű, kristályokkal kirakott Versace ruháját.

Levezetésnek Pitbullra buliztak éjszaka, az utazás utolsó napján pedig Andrea Bocelli hatotta meg a közönséget Portofinóban, ami az Yves Saint Laurent darabot viselő ara „varázslatos” élményként könyvelt el.

Szűk család

Ázsia leggazdagabb, egyben a világ 11. legvagyonosabb embere Mukesh Ambani, aki a Reliance Industries multinacionális cég elnöke és ügyvezető igazgatója. A gigavállalat üzleti tevékenységei közé tartozik a távközlés, média, kiskereskedelem, energia-, földgáz-, textil-, valamint a szórakoztatóipar. Felesége, Nita Ambani a Reliance Foundation jótékonysági szervezet elnöke, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első indiai tagja. A házaspárnak három gyermeke született: a 32 éves Isha és Akash Ambani, akik ikertestvérek, és a nemrég házasodott Anant Ambani. Ők szüleik mintáját követve ugyancsak igazgatósági tanácsok és jótékonysági szervezetek tagjaiként élik mindennapjaikat.

Az Ambani családba frissen beházasodott Radhika Anant Merchant korábban tradicionális indiai táncosnő volt, majd az egyetem elvégzése után beszállt édesapja egyik vállalatának igazgatótanácsába, az Encore Healthcare-nél.

A nagy napok

Az esküvők drágák, és annyi apróságra kell költeni a meghívóktól kezdve az asztalokon található szalvétákon át a menyasszonyi ruháig, hogy sokan egyszerűbbnek érzik, ha inkább fizetnek valakinek azért, hogy elmondja, mire költsék a pénzüket. India leggazdagabb családjának esküvőjén ezt a feladatot az örömanya, Nita Ambani segítségével Manish Malhotra divattervező végezte el, aki a Daily Mail egyik forrása szerint úgy vezényelte le a történéseket, és tartotta titokban a részleteket, mintha egy katonai műveletet irányított volna. Már az esküvői meghívók is vendégenként (!) nagyjából 3 millió forintnyi pénzbe kerültek, miután a piros dobozokba rejtett papírok mellett különböző dísztárgyakat, ezüsttemplomokat és kézzel készített kendőket találhattak az arra érdemesek. A szertartások időpontját egy hindu pap választotta ki, hogy azok az ifjú pár életének legkedvezőbb napjain történjenek, így eshetett a választás a hajókirándulás utáni, de az esküvő előtti, júliusi 6-i ceremóniára − amelyen Justin Bieber szórakoztatta a vendégeket Mumbaiban −, majd a július 12-étől 14-ig tartó hivatalos nagy napokra.

A tényleges házasságkötési ceremóniát hindu rituálék szerint tartották az Ambani család által építtetett, 16 ezer fő befogadására alkalmas Jio World Convention Centre-ben, míg a hagyományos, vallási szertartásra szűkebb körben, a család otthonában került sor. A 27 emeletes Ambani-ház

− ezzel a világ legnagyobb és legköltségesebb magánlakásaként szerepel a Guinness Rekordok Könyvében. Követve az indiai hagyományokat, ezentúl az ifjú pár is itt fog élni, együtt a fiatal férj családjával.

Az esküvőn bollywoodi előadók mellett Rema és Luis Fonsi léptek fel, hogy elénekeljék többek között a Despacito című slágert, valamint mindkét ceremónián zenélt a magyar Budapest Scoring Orchestra, akik egy Oscar-díjas film és napjaink legmenőbb sorozatainak zenei munkálataiban is részt vettek − amiről velük készült riportunkban is mesélnek. A 36 fős szimfonikus zenekar vezetője, Sapszon Bálint az Indexnek nyilatkozta, hogy egyenesen az Ambani család kérésére érkeztek a művészeti fesztiválhoz hasonlított rendezvényre.

Részünkről a zenélés nem igényelt nagyobb felkészülést, de a megjelenésünk igen. Mindenkinek le kellett adni a méreteit, mindenkinek személyre szabott, kaftánszerű, hagyományos ruhát készítettek. Nagyon komolyan veszik ezt az egész eseményt. Nem hagyományos szmokingban, hanem a dekorációhoz illő szerelésben leszünk. Lenyűgöző környezetben vagyunk, az összes kulcsszereplő, a berendezők, a hangosítók, a világítók, a díszlettervezők mindannyian a világ legjobb szakemberei

mondta Sapszon az Indexnek az esküvő előtt.

Vendéglista

Az előesküvőre, hajókirándulásra, valamint a hivatalos ceremóniára meghívottak névsorából szemléltetésképp mutatunk néhány nevet (ami persze nem jelenti azt, hogy mindenki jelen is volt):

  • Mark Zuckerberg (a világ egyik leggazdagabb embere, techmilliárdos),
  • Ivanka Trump (Donald Trump lánya),
  • Bill Gates (szintén a világ egyik leggazdagabb embere, szintén techmilliárdos),
  • Hillary Clinton (korábbi amerikai first lady, majd elnökjelölt),
  • Khloé és Kim Kardashian (a közösségi médiában a világ legtöbb követőjével rendelkező celebcsaládjának tagjai),
  • Boris Johnson (korábbi angol miniszterelnök) és családja,
  • Tony Blair (korábbi angol miniszterelnök),
  • Manushi Chhillar (korábbi Miss World-győztes),
  • Gianni Infantino (FIFA-elnök),
  • Nick Jonas és felesége, Priyanka Chopra (zenész, és korábbi Miss World-győztes, indiai színésznő),
  • John Cena (profi amerikai pankrátor),
  • Nicky Hilton (a Hilton család egyik örököse, divattervező),
  • valamint bollywoodi színészek garmadája (Shah Rukh Khan, Amitabh Bachchan, Navya Nanda és sokan mások).

Dress code

A márciusi előesküvő fogásaival vetekedve a hivatalos ünnepségen körülbelül 100 séf készítette az európai és indiai ételeket a vendégeknek. A meghívottak előzetesen megkapták az öltözékükre vonatkozó szabályokat, hogy összhangban legyenek az esküvő témájával. A pénteki házasságkötési ceremónia dress code-ja „hagyományos indiai viselet” volt, a következő szombaton „formális indiai”, a másnapi fogadáson pedig „elegáns indiai” ruhákban kellett megjelenni.

Raju Shinde/Hindustan Times / Getty Images – Ambani család az esküvői ceremónián 2024. július 12-én Mumbaiban.

A család ruhái, amelyeket mind Manish Malhotra divattervező készíttetett, egyenként több mint 4 és fél millió forintba kerültek. A fő darabok a menyasszony számára tervezett lehengák, vagyis a hagyományos indiai hosszú, rakott szoknyák voltak − Merchant az arany színű, 20 ezer Swarovski kristállyal kitűzött, körülbelül 70 művész által megalkotott ruhát még márciusban viselte, míg a hivatalos ceremónián egy art déco stílusú kék színű darabban jelent meg, aminek elkészítése 5700 óráig tartott (237 és fél nap).

Az esküvő költségvetéséhez Met-gálákra hajazó módon a vendégek is megpróbáltak felzárkózni a maguk szettjeivel, beleértve Shanaya Kapoor bollywoodi színésznőt, akinek az ékszerei néhány százezer dollár körül mozoghattak, és Kim Kardashiant, akinek négy különböző öltözékének egyikéhez egy több millió dollár értékű, 150 karátos gyémánt is tartozott.

Megpróbálva ellensúlyozni az elképesztő összegekbe kerülő lagzit, a család néhány nappal a nagy ünnepség előtt tömeges esküvői szertartást rendezett 50 szegény közösségből származó pár számára, akiknek arany csecsebecséket, háztartási cikkeket és egyenként közel félmillió forint értékű nászajándékokat adtak.