Tom Cruise mindennél jobban vágyott az apaságra, mégsem nézett a lánya felé az elmúlt 12 évben

Öthónaposan szerepelt először kamera előtt Suri Cruise, aki egykor Amerika leghíresebb kisbabája volt. A rá irányuló médiafigyelmet híres szüleinek, Katie Holmesnak és Tom Cruise-nak köszönhette. Azóta eltelt közel 18 év, a lány nagykorú lett, és nemhogy közös fotósorozaton nem szerepel apjával, de úgy hírlik, évek óta nem is találkoztak. Suri egy ideje már világsztár apja vezetéknevét sem használja. Összeszedtük, mit lehet tudni a kétezres évek egyik leghíresebb családszakadásáról, amiben a szcientológia is nagy szerepet játszhatott.

Katie Holmes – mint ahogy feltehetően a bolygón élő nők egy jelentős része – gyerekként arról álmodott, hogy feleségül megy Hollywood egyik legnagyobb filmsztárjához, Tom Cruise-hoz. Vágya végül teljesült is: TomKat – így nevezték a bulvárlapok párosukat, amikor még egy tökéletes, boldog, összetartó család képét mutatták a külvilágnak. Ám végül nem kis árat fizetett a valóra vált álomért.

Egymást érték a párkapcsolati mérföldkövek

A két színész 2005 áprilisában kezdett el randizni: a negyvenes éveiben járó, kétszeresen elvált Tom Cruise akkoriban Hollywood egyik csodált férfijának számított (például két Spielberg-filmben is szerepelt rövid idő alatt – Különvélemény, Világok harca), ám néhány borús felleg azért fel-felbukkant párját ritkító filmes pályafutása fölött. Ezzel szemben Katie Holmes épp csak kikerült a Dawson és a haverok című tinisorozatból, na meg egy eljegyzésből.

Amikor találkoztam Tommal, teljesen beleszerettem, és igen, gyerekkoromban is csodáltam őt – mégiscsak ő Tom Cruise!

mondta a színésznő akkoriban.

A kettejük közti lángoló szerelemnek Cruise is jelét adta, amikor Oprah Winfrey talkshow-jában egy kanapén ugrálva ordítozta, hogy:

Szerelmes vagyok!

A műsor végén Oprah előhívta Holmest a színfalak mögül, a színésznő pedig ismét elmondta, gyerekkora óta arról álmodozott, hogy feleségül menjen Tom Cruise-hoz. „Még jó, hogy mertem nagyot álmodni” – jelentette ki. Az Oprah műsorában mutatott Cruise-megőrülésről korábban cikkben is megemlékeztünk.

Kevin Winter / Getty Images

Két hónappal első közös nyilvános megjelenésük után már jegyben jártak, és napra pontosan egy évvel első randevújuk után megszületett közös gyerekük, Suri Cruise. 2006. november 18-án, egy XV. században épült olaszországi kastélyban házasodtak össze,

az eseményt a Szcientológia Egyházon belül állítólag az „évszázad esküvőjeként” tartották számon

Tom Cruise és a szcientológia

Tom Cruise bizonyos értelemben kiérdemelte a megtiszteltetést, hogy övé legyen az évszázad szcientológus esküvője, mivel hosszú ideje ő a vallás leghíresebb követője – egyesek szerint az egyház vezetője, David Miscavige után a világhírű színész a második legbefolyásosabb személy a szervezetben, egyfajta pápaként tekintenek rá, emellett Cruise pedig Hollywood megmentőjeként magára.

Cruise kapcsolata a mozgalommal olyan szoros, hogy több helyen arról olvasni: annak idején az egyház segített neki feleséget találni. Erről egy a szcientológiából kiugrott potenciális házastárs, Anette Iren Johansen beszélt 2013-ban, amikor azt nyilatkozta, egyike volt azon nőknek, akiket „meghallgattak” a „szerepre” Koppenhágában, mielőtt a színész házasságot kötött Katie Holmesszal.

Egy évvel Johansen beszámolójának nyilvánosságra kerülése előtt a Vanity Fair hasonló leleplezést közölt, miszerint Nazanin Boniadi perzsa-brit színésznőt is „meghallgatáson” választották ki arra, hogy Cruise-zal járjon, és a kapcsolat – bár azt mindvégig titokban tartották – létre is jött, de csupán néhány hétig tartott 2004 végén. Ezzel azok a hangok is erősödtek, hogy a feleségkereséssel Cruise vélt homoszexualitását igyekeztek leplezni, hogy a színész megőrizhesse sztárstátuszát Hollywoodban abban az időben, amikor még a másságot közel sem ünnepelték, s fogadták el úgy, mint napjainkban.

A Szcientológia Egyház mindig is tagadta az efféle vádakat, szóvivőjük akkoriban azt nyilatkozta: „az egyháznak soha nem volt olyan projektje, akár titkos, akár másmilyen, hogy meghallgatáson menyasszonyt találjon bármely tagjának”.

A katolikus neveltetésű Katie Holmes nem sokkal azután kezdte el tanulmányozni a szcientológiát, hogy elkezdett randizni Tom Cruise-zal.

Hat év után váratlanul elváltak

Legkisebb lánya születése előtt Tom Cruise két gyereket fogadott örökbe előző feleségével, Nicole Kidmannel. Róluk azonban jóval kevesebb fénykép készült, mint Suriról, aki élete első pár évében többször látta a fotósok kameráit, mint saját cumisüvegét. Öt hónapos volt, amikor Vanity Fairben megjelentek róla az első képek, amiket a híres sztárfotós, Annie Leibovitz készített.

Egész életemben arra vágytam, hogy apa legyek. Mindig azt mondtam magamnak, hogy a gyerekeim számíthatnak rám, mindig ott leszek nekik, és szeretni fogom őket. Hogy soha nem teszek olyan ígéretet a gyerekeimnek, amit nem tudok betartani. Nem tartozom azok közé az emberek közé, akik szerint túl sok szeretettel el lehet kényeztetni egy gyereket. Soha nem lehet egy gyereknek túl sok szeretetet adni. Egyszerűen nem lehet

– mondta a magazinnak adott interjúban Cruise, aki annyira izgatott volt Suri érkezése miatt, hogy saját ultrahangkészüléket vásárolt, hogy minden nap láthassa őt az anyaméhben.


Minden jel szerint Tom Cruise és lánya között egészen 2012-ig szilárd szülő-gyermek kapcsolat volt. Egészen addig, amíg Katie Holmes mindenki meglepetésére beadta a válókeresetet. Ez a lépés még az elhagyott férjet is váratlanul érte, aki ekkor Izlandon forgatott filmet.

Nem számítottam rá. Az élet egy tragikomédia. Kell, hogy legyen humorérzéked

– árulta el egy német tévécsatornának Cruise.

Viszonylag gyorsan, mindössze 11 nap alatt lezavarták a válást. Annak részleteiről nem sokat tudni, de az kiderült, hogy az akkor hatéves Suri felügyeleti jogát Holmesnak ítélték oda, míg Cruise-nak láthatási jogot adtak, illetve tetemes gyerektartást is fizetnie kellett exfeleségének, míg közös gyerekük betölti a 18-at.

Holmes állítólag több titoktartási dokumentumot is aláírt, amelyek megakadályozzák, hogy valaha is beszéljen a Cruise-zal kötött házasságáról, valamint a Szcientológia Egyházban töltött időszakáról.

Nem akarom, hogy életem ezen szakasza határozzon meg engem, azt, hogy hogy ki vagyok. Nem akarom, hogy erről ismerjenek az emberek. Színész voltam előtte, színész voltam közben, és színész vagyok most is

fogalmazott Katie Holmes 2014-ben, két évvel a válás után.

Mi köze a szcientológiának az elhidegülésükhöz?

A US Weekly szerint Tom Cruise havi tíz napot tölthetett volna együtt a lányával, de évek óta nem élt ezzel a lehetőséggel. Régebben sorra jelentek meg cikkek arról, mennyi ideje nem látta Surit. A PageSix 2016-ban például arról számolt be, a színész közel három éve azért nem találkozott akkor tízéves lányával, „mert a Szcientológia Egyház megtiltja tagjainak, hogy nem hívőkkel érintkezzenek. Mivel volt felesége, Katie Holmes nem szcientológus, és Suri sem az, Cruise állítólag annak 7 éves kora óta nem látta lányát”.

A színész 2012-ben rágalmazás miatt pert indított egy kiadóvállalat ellen, amiért azt terjesztették, hogy „elhagyta” legkisebb gyerekét. A jogvitát végül a következő évben rendezték, de a megállapodás részletei nem nyilvánosak – ahogyan ez Tom Cruise konfliktusai esetében megszokott. Az azonban ennek a bírósági ügynek egyik tárgyalásán derült ki, hogy

a színészpár válásában valóban volt szerepe a szcientológiának.

Mikor Cruise-t arról kérdezték, hogy Holmes azért kezdeményezte-e a válást, hogy „megvédje Surit a szcientológiától”, a színész először azt felelte, a kérdés „sértő”, és hogy „nincs szükség arra, hogy megvédjék a lányomat a vallásomtól”, majd azt mondta:

Hogy mondott-e ilyet? Igen, ez volt az egyik állítása.

Bár Suri Cruise-t utoljára 2012 júliusában látták nyilvánosan az apjával a floridai Disney Worldben, a színész sok időt tölt együtt idősebb gyerekeivel, mivel ők a szcientológia gyakorló hívei. Leah Remini színésznő (őt leginkább a Férjek gyöngye című szitkomsorozatból ismerhetjük) úgy gondolja, Cruise idővel harmadszülött gyerekét is be akarja vezetni az egyházba.

A szcientológia Katie Holmest elnyomó személynek, ellenségnek tartja, és ezért Tom úgy véli, szcientológusként nem lehet kapcsolatban Surival. De biztos vagyok benne, hogy az a nagy terve, hogy megvárja, míg Suri idősebb lesz, hogy aztán az egyházba csábíthassa, és el tudja távolítani az édesanyjától

fejtette ki néhány évvel ezelőtt Remini, aki gyerekkorától kezdve, évtizedeken át volt a Szcientológia Egyház tagja, így jól ismeri Tom Cruise-t is. A színésznő 2013-ban hagyta ott a szervezetet, azóta pedig aktivistaként próbálja felhívni a figyelmet a vallási mozgalom veszélyeire.

Eric Charbonneau / WireImage / Getty Images – Tom Cruise két idősebb gyerekével, Connor és Isabella Cruise-zal 2008-ban.

Tony Ortega újságíró évtizedek óta behatóan foglalkozik a szcientológiával. A PageSixnek nyilatkozva elmondta, nem tudni, hogy Holmest valóban „elnyomó személynek”, vagyis az egyház szemében nemkívánatosnak, kitaszítottnak nyilvánították-e. Az ő tudomása szerint a színésznő részben azért hagyta el volt férjét, mert látta, hogy a színész másik két gyerekét szépen lassan beszippantja a szcientológia.

Mike Rinder, a Szcientológia Egyház korábbi, kiugrott vezető tisztségviselője szerint „Suri nem szcientológus, és soha nem is lesz az… Megérdemli a szeretetet és az együttérzést”.

Mi lesz most Suri Cruise-zal?

Bár Suri Cruise gyerekkorában gyakran szerepelt a bulvárlapokban, szülei válását követően nagyrészt a nyilvánosságtól távol éli az életét. Katie Holmes igyekezett megadni neki az esélyt egy viszonylag normális gyerekkorhoz.

A gyermekem a legfontosabb személy számomra, és az ő nevelése most a legfontosabb munkám. Nagyon fontos, hogy jelen legyek, és hogy stabil, ártatlan gyerekkora legyen. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy azt csinálhatom, amit, de nincs annál jobb dolog a világon, mint látni, hogy a gyereked sikereket ér el

nyilatkozta Katie Holmes 2017-ben, tavaly pedig azt mondta, azért is védte a reflektorfénytől lányát, mert kiskorában minden mozdulatát figyelték a paparazzók.

Suri Cruise azonban bizonyos értelemben nem tudott menekülni a showbiznisz világából: követte szüleit a színpadon. Az elmúlt években édesanyja két filmjében is énekelt, és a New York-i művészeti gimnáziumban, ahová járt, idén tavasszal főszerepet játszott az iskolai musicalben. A műsorfüzetben vezetékneve nélkül, Suri Noelle-ként tüntették fel, ahogy a ballagási brosúrán is ezen a névvel szerepelt.

A Noelle anyja, Katie Holmes középső neve.

Mióta nagykorú lett, ismét nagyobb figyelem irányul Suri Cruise-ra. Jogilag már felnőttnek számít, így megteheti, hogy nyilvánosság előtt beszéljen apjáról és vele való kapcsolatáról. Ez olyasmi, amit Katie Holmes az aláírt titoktartási szerződések miatt soha nem tehet meg.

Suri túl fiatal volt ahhoz, hogy aláírjon bármilyen megállapodást, de most már szabadon beszélhet, ha akar, és nagyon érdekes lesz, ha előáll a mondanivalójával

– osztotta meg Tony Ortega a véleményét.

Cruise lánya egyelőre nem beszélt, ám ez nem jelenti azt, hogy nem is fog a jövőben. Ugyanakkor sejthető, bármit is nyilatkozik majd az ügyben, arra Tom Cruise-nak is lesz valamilyen reakciója – vélhetően olyan, amivel saját, gondosan felépített hollywoodi filmsztár és jófiú imázsa nem sérül majd.

Angela Weiss / AFP – Katie Holmes és Suri Cruise 2021-ben.