Bolhacsípés miatt kellett leamputálni mindkét kezét, és a fél lábfejét egy texasi férfinak

Már majdnem meghalt a kórházban, mire az orvosok rájöttek, hogy pontosan miért is van olyan rosszul.

Csupán egyetlen bolhacsípés kellett ahhoz, hogy egy houstoni férfi olyan súlyos állapotba kerüljön, hogy mind a két kezét és a fél lábfejét le kellett amputálni – számolt be a People magazin.

Az ezermesterként és állatgondozóként dolgozó Michael Kohlhof San Antonióban volt a műtét után lábadozó édesanyjának segíteni, amikor az egyik reggel arra ébredt, hogy nagyon zsibbad a lába.

„Azt hittük, hogy influenza” – írta J’Leene Hardaway a fia megsegítésére létrehozott közösségi adománygyűjtő kampány GoFundMe-oldalán.

A kórházba kerülve Kohlhof állapota gyorsan romlott. A 35 éves férfinak olyan súlyos vérmégezése lett, hogy szeptikus sokkot kapott, és másnapra már lélegeztetőgépre, dialízisre, antibiotikumokra, béta-blokkolókra és még több gyógyszerre volt szükség az életben tartásához. Sőt, egy ponton még a szervei is leálltak.

Egyszer vagy kétszer majdnem meghalt. Aggódtak, hogy agyhalott lesz

– nyilatkozta a férfi testvére, Greg Kohlhof egy San Antonio-i tévécsatornának.

Az orvosok végül még időben rájöttek, hogy a férfi a bolhacsípéstől tífuszos lett.

A tífusz egy olyan súlyos fertőző betegség, amit a ruhatetűben élősködő rickettsia sejtparazita baktérium okoz, és a bolhák csípésén keresztül terjed emberről emberre. Általában olyan helyeken jelenik meg ez a kiütésekkel járó veszélyes kór, ahol túlzsúfoltan vannak az emberek, és rosszak a higiéniás körülmények.

Az amerikai járványügyi hivatal, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a betegség tünetei közé a láz és a hidegrázás, a test- és izomfájdalom, valamint az étvágytalanság és a hányás. És bár a hivatal szerint „a bolhák által terjesztett tífusz ritka betegség az Egyesült Államokban”, Hawaii-on, Kaliforniában és Texasban is előfordul. Kezeletlenül pedig olyan súlyos betegséggé fajulhat, ami akár a májban, a vesékben, a szívben, a tüdőben és az agyban is súlyos szervkárosodást okozhat.

„Egyetlen bolha súlyos és traumatikus csípésének áldozata lett – elképzelhetetlen következményekkel. A kezén és a lábán száraz üszkösödés alakult ki” – írta az édesanya az adománygyűjtő oldalon. A száraz üszkösödés egyébként annak a jele, hogy az ember testének a szövetei elhalnak.

Az orvosoknak végül Kohlhof mindkét kezét amputálniuk kellett az alkarjától lefelé, valamint egy darabot a lábfejéből, és több lábujját is le kellett vágniuk. De egyelőre még nem tudják, hogy szükség lesz-e további amputációs műtétekre a férfi lábain.

„Én és ő beszélgettünk erről. Nem a kezed az, ami ezeket a nagyszerű dolgokat teszi. Hanem az elméd” – nyilatkozta a férfi testvére a KEN5 Newsnak. „Csak találnod kell egy új utat, ahol ezt gyakorolhatod”.

Greg Kohlhof emellett arról is beszélt, hogy a testvére azt szeretné, ha az emberek tisztában lennének azzal, hogy min megy keresztül, hogy meg tudják védeni magukat.

Szerintem azt is szeretné, ha az emberek tudnák, hogy ilyen dolgok léteznek. Vannak bolhák, vannak betegségek, de csak legyetek óvatosak, legyetek tudatosak. És ne féljetek élni az életeteket.

A férfi élettársa, Alishpa Masood pedig azt nyilatkozta, hogy a Michael „erő és bátorság tekintetében felülmúlta az elvárásainkat. Nagyon pozitív a hozzáállása, amire mindannyian nagyon büszkék vagyunk”. De Michael Kohlhof családja emellett az orvosi ellátás fontosságát is hangsúlyozta: „ha 48 órával később látták volna el, azt nem élte volna túl” – fogalmazott Masood.