Csónakon érkezett Nagy-Britanniába, sokat zaklatták, mostanra szépségkirálynő lett

Szépség mulandó, csak a jóság állandó.

Hosszú út vezetett odáig, hogy London szépségkirálynője legyen Franceska Murati. A szó szoros és átvitt értelmében is. A most 27 éves nő négy éves volt, mikor szüleivel elmenekült Koszovóból a háború és a pusztítás elől.

A megpróbáltatásoknak azonban ezzel nem lett vége, 12 éves korától folyamatosan zaklatták iskolatársai.

Mögém jöttek, és levágták a hajamat a buszon. Rámdobták az ebédüket, és ellopták a bérletemet, ami azt jelentette, hogy néha több mint egy órát kellett sétálnom, hogy hazaérjek. A zaklatás tulajdonképpen 15 éves koromig tartott.

– mondta a Coventry Live-nak. Ma már sikeres vállalkozó, Albániában van egy ruhaboltja, ahol hátrányos helyzetű nőket alkalmaz, illetve pénzügyi szolgáltatásokkal is foglakozik.

Azért döntött úgy, hogy elindul a Miss Londonon, hogy megmutassa azoknak, akik zaklatták iskolás korában. Végül nyert is, úgyhogy most az új célja a Miss Nagy-Britannia.

Még mindig nem fogtam fel, nem hiszem el, hogy nyertem. Egy álomban érzem magam. Kiállok a zaklatóim ellen.

Azt is mondja Murati, a szépségverseny segített, hogy egy kis önbizalmat nyerjen, valamint azt reméli, győzelme sokaknak megmutatja, akik nehézségekkel szembesülnek, képesek legyőzni azokat, és sikeresek lehetnek az életben.

A Miss London nem csak a szépségről szólt, van egy jótékonysági fordulója (ebben Murati 350 fontot gyűjtött össze két szervezet számára azzal, hogy felmászott az 1345 méteres Ben Nevisre) és  egy közismereti fordulója is.