Hamis GTA livestreammel próbálta az alibijét igazolni egy gyilkossággal gyanúsított északír youtuber

Úgy töltötte fel a játékát közvetítő hatórás videót a közösségi oldalra a gyilkosság idején, mintha élőben játszana. A valós idejű közvetítésként tálalt felvételt először még a hatóságok is bevették.

Egy gyilkossági ügyben érintett észak-írországi férfi a gyanú szerint úgy próbálta meg meghamisítani az alibijét, hogy egy maratoni GTA-zását megörökítő, korábban rögzített videót élő közvetítésként töltött fel a YouTube-ra az éjszakán, amikor a bűnügy történt.

A 32 éves, Belfast melletti Lisburn városában élő Stephen McCullagh a Guardian beszámolója szerint február másodikán jelent meg a lisburni magisztrátusi bíróságon, mivel őt vádolják Natalie McNally tavaly decemberi meggyilkolásával. A 32 éves áldozatot – aki a gyilkosság idején 15 hetes terhes volt – december 18-án az otthonában, a közeli Lisburntől pár kilométerre található Lurgan városában hátulról megtámadta valaki, és egy késsel halálra szurkálta.

A bíróságon elhangzottak alapján a Belfast Telegraph részmunkaidős segédszerkesztőjeként dolgozó gyanúsítottnak a gyilkosság idején 37 ezer követője volt a YouTube-on, ahova azon az éjszakán fel is töltött egy korábban rögzített hatórás videót Az erőszakos éj, karácsonyi élő videójáték közvetítés címmel arról, ahogy a Grand Theft Auto: Vice City, azaz a GTA nevű játékban gyilkolássza az embereket, majd egy másik játékkal játszik.

Az azóta is elérhető hamis közvetítésben McCullagh még azt is eljátszotta, hogy technikai gondjai vannak, és ezért nem tud reagálni a videót élőben követő nézők üzeneteire.

Az ügyészség a szakértői vizsgálatokra hivatkozva azt állítja, hogy a videót pár nappal korábban rögzítette a gyanúsított, de úgy töltötte fel a videós közösségi oldalra, mintha egy élő közvetítés lenne. Egy rendőrtiszt pedig azt is elárulta a bíróságon, hogy tudomásuk szerint McCullagh a gyilkosság napján Lisburnből Lurganba utazott busszal, de éjszaka már taxival ment haza.

A vádhatóság álláspontja szerint a gyanúsított „kifinomult, kiszámított és hidegvérű tervet” dolgozott ki, és „minden képzeletet felülmúló megtévesztésre volt képes”. Azt ugyan elismerte McCullagh, hogy a maratoni GTA-zást megörökítő, élő közvetítésnek tálalt videót hamarabb rögzítette, de a gyilkosság vádját tagadta.

Bár a maratoni GTA-zás alkalmával egyszer sem tartóztatták le játék közben, a valóságban Stephen McCullagh nem úszta meg ilyen könnyen a felelősségre vonást. Eredetileg még a gyilkosság után tartóztatták le, de az állítólagos alibije alapján először kizárták a gyanúsítottak köréből, és elengedték. A férfi ezután felkereste az áldozat családját, majd távozáskor náluk hagyta a mobiltelefonját, amivel negyven percnyi hangfelvételt készített arról, ahogy az áldozat rokonai beszélgetnek – abból a célból, hogy kiderítse, gyanakszanak-e rá.

A szakértői vizsgálatok után azonban Stephen McCullagh ismét a gyanúsítottak listájára került, ezért újra letartóztatták. A múlt heti meghallgatás célja az volt, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülhessen, azonban a bíróság elutasította az óvadékkérelmét. Az ügy tárgyalása február 24-én folytatódik.

A labdarugó-világbajnokság döntőjének éjjelén történt tragédia megrázta Észak-Írország közvéleményét. A kegyetlen gyilkosság után a nyomozók több száz házkutatást tartottak, és több mint 4 ezer órányi térfigyelőkamera-felvétel vizsgáltak meg. Január végén pedig több száz fő vett részt az áldozat emlékére rendezett gyűjtésen.