Túl sok harangozásért kétezer euróra büntettek egy firenzei papot

Egy négyéves, idegtépő harc végére tett pontot egy olaszországi hivatal, amikor kétezer eurós bírságot szabott ki egy papra, és utasította, hogy harangozzon jóval kevesebbszer, mint eddig tette.

Don Leonardo Guerri, a firenzei Santa Maria a Coverciano templom papja megszállottan rajong a harangszóért. A temploma környékén lakók viszont nem annyira, ez pedig egy négy éven át tartó, elkeseredett viszályhoz vezetett a lelkész, és mintegy ötszáz család között.

A helyiek számos panaszt és petíciót nyújtottak be az önkormányzatnál és az egyháznál azt kifogásolva, hogy Don Leonardo reggel nyolc, és este kilenc között minden áldott órában hosszasan harangozik, ellehetetlenítve a templom közelében élők számára a munkát és a pihenést – írja a The Local olasz kiadása.

A harangok egyetlen nap leforgása alatt legalább kétszázszor kondultak meg, kivéve az egyházi ünnepeket, Don Leondardo olyankor ugyanis belehúzott és félóránként kongatta meg őket.

Végül a zajszennyezéssel is foglalkozó környezetvédelmi hivatal (ARPAT) tett pontot az ügy végére: kétezer euróra (közel 712 ezer forintra) büntette a lelkészt, és utasította, hogy vegyen vissza a harangozásból.

Don Leonardo ezentúl csak misére hívhat harangszóval, illetve a napi utolsó istentisztelet kezdetét hirdetheti így, esténként hat órakor. A helyiek fellélegeztek, Don Leonardo pedig nem kommentálta a döntést.