Különböző ételek hatásai az alvásunkra

A jó alvás sokkal fontosabb az egészségünk szempontjából, mint azt elsőre gondolnánk, és sokan nem is sejtik, az alvás minőségében milyen nagy szerepet játszik, hogy miket eszünk lefekvés előtt.

A rossz alvással eltöltött éjszakák nem csak az általános közérzetünket ronthatják le. Ha rendszeresen nincsen meg a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, akkor romlik a koncentrációnk, ingerlékenyek leszünk, és az agyunk is lelassul, hiszen az alvás fontos szerepet játszik az emlékek megszilárdításában.

Emellett az immunrendszerre is rossz hatással van az alváshiány, mert a szervezet nehezebben regenerálódik. A kevés alvás ezért különböző betegségek kialakulásához vezethet, mint például szív- és érrendszeri rendellenességek, cukorbetegség, magas vérnyomás vagy szívbetegségek.

Mindezeken túl a libidó csökkenését is okozhatja az alváshiány, azaz a férfiak és nők is kevésbé vágyhatnak a szexre, mindez pedig párkapcsolati problémákat okozhat.

A rossz alvásért több tényező is felelhet: leginkább a magánéleti és munkahelyi stressz, a lefekvést megelőző helytelen szokások, a kényelmetlen ágy, a túl nagy zaj vagy túl sok fény, esetleg a levegőtlen hálószoba is megakadályozhatja álomba merülésünket.

De fontos az étkezés szerepe is. Nagyon nem mindegy, hogy elalvás előtt mit eszünk, hiszen bizonyos ételek rontják, míg mások elősegítik a pihentető, frissítő alvást.

Rossz alvást okozó ételek

Ételek, amelyek elősegítik a jó alvást

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.