Zöldséget, gyümölcsöt és energiát termelő ökokatedrálisként tervezte újra a Notre-Dame-ot egy belga sztárépítész

A katedrális több energiát termelne, mint amennyit felhasznál, a tetőkertjében pedig 21 tonna zöldség, és gyümölcs teremne évente.

Nem csak a kereszténység, de a természet temploma is lenne a nemrég leégett Notre-Dame, ha Vincent Callebaut tervei alapján építenék újjá. A belga sztárépítész speciális kristályüvegből építene új tetőt és tornyot, ami alatt egy tetőkertet hozna létre. Ezzel a megoldással az épület több energiát termelne, mint amennyit felhasznál, a kertből pedig 21 tonna zöldséget és gyümölcsöt lehetne szüretelni évente – írja az Arch Daily című építészeti portál.

A ledőlt huszártorony helyére álmodott új torony, a tetőszerkezettel együtt olyan, mintha valaki egy leplet csippente meg és emelné az ég felé. Callebaut ezzel a formával fejezi ki az épület spiritualitását, és szimbolizálja Jézus feltámadását, és ezzel együtt a Notre Dame újjászületését is. A projekt ezért kapta a Palingenesis nevet, ami a görögül újjászületést jelent.

Kép: Vincent Callebaut Architectures

A tetőszerkezet váza tölgyfából készülne, a kristályüveg-panelek által termelt napenergiát hidrogén üzemanyagcellákban tárolnák, illetve szétosztanák a környező épületek között. A belga építész szerkezete, illetve a tetőkert gondoskodnának télen az épület fűtéséről, nyáron pedig a hűtéséről. Az önkéntesek munkájával megtermelt zöldséget és gyümölcsöt, a katedrális mellett tartott heti piacon adnák el, a bevételből pedig a rászorulókat segítenék.

A francia kormány nemzetközi tervpályázatot írt ki a Notre-Dame tetőszerkezetének és huszártornyának újjáépítésére. Erre versenyre készítette el Callebaut a Palingenesis terveit.

Édouard Phillipe francia kormányfő korábban azt nyilatkozta, a beérkező pályamunkák alapján döntik majd el, hogy a tűzben összedőlt, XIX. századi torony másolatát építik vissza a katedrálisra, a korábbi, XVIII. századi huszártornyot, esetleg a még korábbi, huszártorony nélküli formában állítják helyre az épületet, vagy valami egészen új, kortárs megoldást választanak az újjáépítés során.

A Palingenesis projektről további képeket az építész weblapján, IDE kattintva talál.