Így lehetsz őszinte az ágyban

„Olyan finom voltál, amikor a múlt héten simogattad a hátam, izgató volt, ahogyan játszottál az ujjaiddal a vállamon”. „Jó érzés a kezed melege a testemnek, de néha kicsit hirtelennek érzem, amikor a puncimhoz nyúlsz”. „Tegnap olyan jó érzés volt, ahogyan lassan, finoman, körkörösen simogattad a csiklómat”. Mindenkinek tanulnia kell, hogyan tudja megfogalmazni azt, amire vágyik a partner részéről. Ezekhez a mondatokhoz nyújtunk segítséget.

Bár a szexualitás két ember közös játéka, ez az a játszótér, ahol egyáltalán nem baj, ha magunkra gondolunk és azt csináljuk, amit akarunk, ami jólesik – természetesen törvényi kereteken belül. Az életben a legtöbb esetben kivétel nélkül mindenhol meg kell felelnünk másoknak: még csak a szánk szélét se húzzuk meg, amikor minden nap megkérdezi valamelyik pénztáros, van-e kisebb, nincs-e apró, mert nem tud visszaadni az ötezresből. A főnököt sem küldjük el melegebb éghajlatra, a szüleinkkel, barátainkkal is óvatosan fogalmazunk meg kritikát, nehogy megbántsuk egymást.

Negatívumok < pozitívumok

A legtöbbször saját magunkra jut a legkevesebb idő, azonban a saját gyönyörünk nem szólhat arról, hogy megfeleljünk másoknak, éppen ezért is hülyeség, ha a nő behúzza a hasát szex közben, hogy csinosabbnak tűnjön, vagy ha olyan pózokban szeretné csinálni, amikben nem látszik a szülés után megnövekedett fenékmérete. Ha elfogadjuk és beismerjük, hogy olyanok vagyunk, amilyenek, hogy a szexben vannak olyan szükségleteink és kívánságaink, amiken bátran kommunikálhatunk, máris tettünk egy lépést önmagunkért.

Szex közben lehetünk sokkal spontánabbak és ötletesebbek, akkor is megtehetjük bármikor, ha komoly kapcsolatban élünk.

A másiknak való megfelelés helyett tehát a saját gyönyörünkkel foglalkozzunk, ne a másik elismeréséért, hanem önmagunkért tegyünk. Ha nem beszélünk arról, mi esik jól, mi izgat fel, akkor a szex mindkét fél számára idővel unalmassá, monotonná válhat. Ezzel együtt az is megtörténik, hogy ha nem mondjuk, mi izgatna fel, akkor a másik joggal hiszi azt, hogy nekünk ennyi elég, valójában ennyi a szexuális igényünk. Onnan tudjuk, hogy nem önmagunkkal foglalkozunk szex közben, hogyha a szex borzasztó volt, akkor is azt kommunikáljuk, hogy szuper volt, és akkor is ezt éreztetjük, ha csodálatos volt. Ilyenkor tulajdonképpen megakadályozzuk a hatékony változást és fejlődést, és egyik fél sem tudja, mi is történik valójában. A berögzült viselkedésen nem lehet változtatni. Az őszinte kommunikáció, mind a verbális és a nonverbális elengedhetetlen a jó szexuális élethez.

A partnerünknek tudnia kell a problémákról ahhoz, hogy megpróbáljon segíteni azokon. A problémákat óvatosan fogalmazzuk meg.

Fotó: Thinkstock

Amennyiben őszintén és pozitívan fogalmazzuk meg az észrevetéleinket, a partner ránk hangolódik és meghallgat. A kellemes élmények felsorolásával máris tettünk azért, hogy a kritika építő legyen. Ha ezekhez hozzávesszük mindazt, ami a partnernek is fontos a szexben, az elhangzott információkat könnyebb befogadni. Az óvatosság azért is szükséges, mert ilyen helyzetben a partner igen sebezhetőnek érzi magát, gondoljunk abba bele, mi hogyan fogadnánk az ő kritikáját, és hogyan éreznénk magunkat a helyzetben. Legbelül mindannyian gyerekek vagyunk, így vád helyett építő beszélgetést kezdeményezzünk.

Hogyan mondjuk el, mit élveznénk?

Jelezzük, mire van szükségünk, de úgy, hogy a partner ne érezze azt, hogy rossz, hogy alkalmatlan.

Szexuális életünkön csak akkor javíthatunk, ha kölcsönösen tisztában vagyunk egymás igényeivel, vágyaival. Sok párnál megtörténik, hogy mindenfajta kommunikáció megszűnik a szexről, vagy pont azért szűnik meg a szex, mert a visszajelzés a másik részéről negatív. Az állandó kritizálás csak a kudarcélményt erősíti meg, így megtörténhet, hogy az egyik fél lemond a szexről, csakhogy kerülje a kudarcot. Ha megtanuljuk félvezetés nélkül, őszintén és pozitívan elmondani, mit szeretnénk, mit élvezünk igazán, rájövünk arra, mennyire sokat tettünk a kielégítő, harmonikus párkapcsolatért.

Kiemelt kép: Thinkstock