Ne a kivándorlás szóra, hanem erre keress, ha külföldre költöznél

Összegyűjtöttük, merre érdemes elindulni a keresésben, ha Anglia, Németország vagy éppen Kanada a cél.
Kapcsolódó cikkek

A választások után megugrott a kivándorlás keresőszó népszerűsége itthon, ami azt jelzi, valószínűleg sokan gondolkodtak el azon, hogy nem itthon folytatják az életüket. Persze jelenleg a kivándorlás szóra keresve csak arról szóló cikkeket találni, hogy miért erre keresnek a legtöbben. Ördögi kör. Mire érdemes VALÓBAN keresni, ha a külföldre költözésen gondolkodik valaki? Hogyan fogjon hozzá a kivándorlás megszervezéséhez, egyáltalán hova érdemes menni? Ennek jártunk utána.

Tragédiát jelez a hétfő reggel legerősebb grafikonja
A budapesti Korrupciókutató Központ (Corruption Research Center Budapest, CRCB) publikálta a választás utáni első reggel egyik legerősebb grafikonját

Először is gondolkodjon el azon, hogy melyek a szempontjai a döntéshez, milyen környezetre vágyik. Mérlegeljen az alábbiak alapján.

Merre?

Az nem kérdés, hogy a legtöbb magyar London felé vette az irányt, tehát ha fontos szempont, hogy kint is találkozzon honfitársaival, egyértelmű a választás. Ha pont az ellenkezőjére törekszik, akkor se Angliát, se Németországot nem ajánljuk.

London és Berlin a statisztikák szerint amúgy messze nem tartoznak a világ legélhetőbb városai közé, itt kifejezetten rossz a fizetés és a megélhetés költségeinek aránya. Mindkét városban durván elszálltak az albérletárak az utóbbi években, a közlekedés, az étkezés is drága a fizetésekhez képest, a szolgáltatások pedig különösen. Egy rövid kalkulációból viszont azonnal kiderült, hogy még mindig nem olyan rossz a helyzet, mint Budapesten, hogy a magyar vidékről ne is beszéljünk.

Élhetőség szempontjából Európában évek óta Bécs vezeti a mezőnyt, persze ebben a versenyben rengeteg szempontot figyelembe vesznek az infrastruktúrától kezdve a politikai stabilitásig.

A legnépszerűbb választás: London

A londoni átlagfizetés bruttó 35 ezer font egy évre, ez nagyjából nettó 27 ezret, kerekítve nettó 2200 fontot jelent havonta. Szállást bérelni 350 fonttól lehet, ez természetesen megosztott szobát jelent a külvárosban, egy normálisabb, belvárosi saját szoba ára 700 fontnál, egy egyszobás lakásé 800-1000 körül indul a legutóbbi statisztikák szerint, de a valóságban rákeresve 1000 font alatt nem nagyon találni garzont. Tehát reálisan nagyjából a fizetés legalább egyharmada megy el albérletre, ha valaki hajlandó másokkal osztozni, és akár a fele, ha egyedül szeretne lakni. Az egyszemélyes szoba általában azt is jelenti, hogy a lakó nem vihet fel éjszakai vendégeket, illetve társbérletnél nagyon szigorúan veszik a látogatókat.

Ez egyébként Budapesthez viszonyítva alig jobb arány, a fővárosban 246 ezer forint az átlagkereset, és úgy tűnik, 2018-ra lelassult a bérleti árak növekedése. Persze még mindig alig találni 100 ezer forint alatt garzont, de szobát bérelni abszolút reális az átlagfizetés harmadáért.

Fotó: Thinkstock

Bár egyénileg változik, Londonban az étkezésre további 80-100 fontot kell számolni heti szinten, tehát havi 400 font környéke a minimum, amiből meg lehet élni, emellett további 100-200 font az utazás lakóhely és munkahely távolságától függően. Havi 100 fontba nagyjából 1 db mozi, 1 db szórakozóhely belépő, 1 pubban evett vacsora és pohár bor, heti 1 sörözés (alkalmanként 2 korsó sörrel), és heti 1 kávézóban elfogyasztott kávé és sütemény fér bele.

Ezeket kifizetve az átlagfizetésnek még mindig megmarad a harmada ruházkodásra, fodrászra, sportra és félretenni, ez a budapesti 246 ezerből nem nagyon hozható ki.

Hozzá kell tenni, hogy ezt a fizetést főként a diplomás munkaerő éri el, viszonyításképp egy pincér vagy barista fele ennyit sem visz haza havonta.

Ha ezek alapján valaki londoni munkakeresésre adná a fejét, így kezdjen neki:

A fiatalok mentsvára: Berlin

Németországban nem Berlinben él a legtöbb magyar, hanem Münchenben. A két város mintha két külön ország lenne minden szempontból, annyira különbözőek. München az igazi német rendezettséget képviseli, aki nyugalomra és kiegyensúlyozott életre vágyik, ennél jobb helyet nem talál. Berlinbe a fiatal értelmiség költözik itthonról, sokan még egyetem alatt vagy azonnal utána ide indulnak. Berlinre alapvetően jellemző, hogy sokkal nyitottabb és befogadóbb, mint a többi német város, mivel rengeteg a külföldi, könnyebb barátokat szerezni.

Berlinben 44 800 euró az éves átlagkereset, ezt nettósítva nagyjából 30 700 éves és 2500 eurós havi jövedelem jön ki. Vállalható szobát 4-500 euró környékén, lakást egyedül már 700 eurótól lehet bérelni rezsivel együtt. A tömegközlekedés olcsó, mindössze 58 euró a havibérlet, az egészségbiztosítás viszont drága, nagyjából 150-250 euró havonta fizetéstől függően. Az összeg felét egyébként a munkahely fizeti, de még így is magas a fennmaradó rész.

Fotó: Thinkstock

Élelmiszerre, kozmetikumokra számolhatunk nagyjából heti 100 eurót, szórakozásra, étteremre, kávézásra pedig újabb havi 100-at. Társbérlettel számolva az átlagjövedelemnek így is a fele megmarad, ami sokkal jobb arány, mint Londonban, de még egyedül lakva is több mint a harmadát tarthatja meg a fizetésének.

Távoli álom: Toronto

Az egyik legnépszerűbb magyar úti cél: nem véletlenül, a kanadai városok évek óta vezetik az élhetőségi listát, ráadásul tárt karokkal várják a bevándorlókat. A Kanadába költözésre rákeresve azonnal olyan közvetítő cégek reklámjai ugranak fel, akik segítenek a kiköltözésben, a papírok intézésében, munkakeresésben. Miután a miniszterelnök többször kijelentette, hogy szívesen látják a bevándorlókat, jöjjenek bárhonnan és legyenek bármilyen vallásúak, Kanada tényleg a világ legnyitottabb és -befogadóbb országának tűnik jelenleg.

Fotó: Thinkstock

Az átlagkereset 51 000 kanadai dollár, nettóban nagyjából 42 000, havonta 3500 dollár. Albérletet egyedül 1000 kanadai dollár fölött lehet csak találni, a belvárosban inkább 1400-tól, egy  szobát a külvárosban 700 dollár környékén tud megcsípni, beljebb nagyjából 1000 dollártól indul az ára. A megélhetési költségekre ezen felül nagyjából 1100 dollárt lehet számolni, így itt is valamivel több, mint a fizetés harmada marad az ember zsebében.

Fontos, hogy nem számoltunk olyannal, mint a gyerekek óvodába, iskolára járatása, hazautazás, extra kiadások, költséges hobbik, így ezek még befolyásolhatják a költségvetést.

Kiemelt kép: Getty Images / Greg Fonne

Címkék: kivándorlás