Nem kell elővenni a farkad szexterápián

Mi történik szexterápián? Miről szól pontosan? Hány alkalommal kell menni? És mit kell ott csinálni?
Kapcsolódó cikkek

Mi történik szexterápián? Miről szól pontosan? Hány alkalommal kell menni? Mit kell ott csinálni? – akinek megfordul a fejében, hogy a gondjaira terapeuta segítségét kéri, általában ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Ahhoz, hogy a párkapcsolat kiegyensúlyozottan működjön, négy dolognak kell rendben lennie: az érzelmi intimitásnak, a gazdasági együttműködésnek, a testiségnek és a barátságnak. A szex nem minden, de ha nem működik, ha akadozik, ha gondok vannak, ha bármelyik fél rendszeresen a másikat hibáztatja a szexben, vagy elvárásként van jelen, akkor kimondható, hogy ez csak tünet, valami más baj tünete.

A szexterápia egyet jelent a párterápiával, elvégre még a pornófüggő, korai magömléses zavarral küzdő, egyedülálló férfi is azért keres fel szakembert, mert partnerhelyzetben szeretne szégyenmentes szexuális életet élni.

A szexterápia célja tehát, hogy segítsen a boldog és egészséges szexuális életben. A terapeuták dolga, hogy segítsenek megérteni a különböző blokkokat a testben és a lélekben, hogy segítsenek megtanulni az örömteli szexualitást. Sok embernek nehezére esik beszélni a szexről, pláne idegenek előtt. A szexterapeuták feladata az is, hogy segítsenek megnyílni annyira, hogy a kliens nyugodt, biztonságos környezetben beszélhessen őszintén önmagáról – figyelembe véve, hogy a kliens talán életében először tárulkozik ki valaki előtt ilyen mélységben. A kliens diktál, azaz a terapeutának azt kell szem előtt tartania, mi a kliens egyéni célja a terápiával. Akkor is, ha békák potyognak az égből, ezt kell elsősorban figyelembe vennie. Tehát ha valaki meg szeretné tartani a párkapcsolatát, de a terapeuta úgy látja, hogy a kapcsolatnak semmi értelme, akkor sem avatkozhat bele. Egyszerűen nem etikus, ha a szakítás felé tereli a párt, ha teljesen más a cél. A közös cél eléréséért a kliens és a terapeuta is elkötelezi magát, ez befektetés, érzelmileg is, időt tekintve és az anyagiakat nézve is. De megéri a nehéz munka, hiszen az örömteli, harmonikus élet a cél.

Fotó: Thinkstock

A terápiás ülések általában mindenkinél három egymást követő alkalommal indulnak hetente, ezt hívják (szex)anamnézisnek. Ebben az időszakban a terapeuta megismeri a kliens életét, azt, hogy milyen motivációk hajtják, milyen az ő személyisége.

Hogy a kliens mit utál, mit szeret, hogyan ismerkedik másokkal, hogyan élte meg az első menstruációját, első magömlését, honnan, kitől tanult meg férfi/nő lenni, milyen élményekkel gazdagodott a szerelmi életében óvódáskora óta.

A terapeuta kérdezget, ezt úgy kell elképzelni, mint egy tartalmas beszélgetést – általában háromszor egy órát vesz igénybe. Az ismerkedési fázis után a terapeuta kész tervvel a fejében várja a klienst, és elkezdődik az érdemi munka: attól függően, hogy kinek milyen gondja van, jellemzően házi feladatokkal, folyamatos visszajelzésekkel és levelezésekkel telik a következő két-három hét. Ebben az időszakban akkor találkozik a kliens és a terapeuta, ha feltétlenül kell. A következő alkalmak is körülbelül 2-3 hetente esedékesek, attól függően, hogyan halad az egyén a feladatokkal, milyen változások indulnak el benne, mennyire nyitott arra, hogy változtasson a szokásain. A terápia teljes menete után van még egy találkozó, két-három hónappal vagy félévvel később ismét találkoznak, hogy megbeszéljék a történteket, a változásokat, ezzel végleg lezárják a terápiát. Természetesen a módszertan változhat, jellemzően ez a kognitív viselkedésterápia menete szexterápián.
Senkinek nem kell tehát levetkőznie a szexterapeuta előtt,

nem kell megmutatni a különböző elváltozásokat a nemi szerveken – előfordul, hogy a kliens magától szeretné bizonyítani a korábbi operációkból megmaradt sérülést, de ez nem jellemző. Bár bizonyos szakkönyvek előírják, de nem történik meg, hogy a szexterapeuta a vaginizmusban szenvedő nő hüvelyét gumikesztyűvel megvizsgálná, ez egyértelműen a nőgyógyászok feladata.

Az alábbi jelei vannak annak, ha rossz terapeutát választottunk:

Csak úgy nem nevezheti magát valaki szexterapeutának, végzettség, diploma, bizonyítvány kell hozzá, így a kóklereket könnyű kiszűrni: aki a weboldalán nem tünteti fel pontosan, hol végzett, milyen tanulmányokat folytatott, az nagy valószínűséggel nem rendelkezik a megfelelő szaktudással. Amikor felmerül, hogy szexterapeuta segítségét kérje valaki, de bátortalan, célszerű emailben a felmerülő aggályokat tisztázni, és érdemes az anyagiakra is rákérdezni.