Ezek voltak a felakasztott főnácik utolsó szavai

Nürnbergben összesen 12 náci háborús bűnöst ítéltek kötél általi halálra 1946. szeptember 30-án, de az ítéletet csak 10 főn tudták végrehajtani.
Kapcsolódó cikkek

Soha nem volt még példa olyan nemzetközi perre, ami 1945. október 20-án kezdődött Nürnbergben: összesen 22 náci vezető állt a szövetségesek bírósága elé. Többeknek lett volna ott a helye, de főbűnösök közül egyesek öngyilkosságot követtek el, mint Hitler Goebbels vagy Himmler, mások szökésben voltak, mint például Mengele.

Az igazságszolgáltatás senkit nem akart futni hagyni, 1949-ig még körülbelül 200 főt, bírákat, koncentrációs táborok parancsnokait, orvosokat vontak felelősségre.

Tárgyalás, vagy azonnali kivégzés?

A nyitány viszont Nürnberg volt, a nagy feladat pedig, milyen jogi alapon lehet egy független ország vezetői felett ítélkezni. Merthogy a náci háborús bűnösök számára a megtorlás nem maradhat el, abban mindenki egyetértett. A szövetségesek már 1943 végén, Moszkvában megállapodtak: a német háborús bűnösöket „a Föld legtávolibb rejtekhelyéig is üldözni fogják, vádlóiknak kiszolgáltatják, hogy ily módon érvényesülhessen az igazság.”

De pontosan hogyan érvényesüljön az igazság? Sokan ellenezték a tárgyalást, mert náci gyilkosoknak nem akarták megadni a nyilvános védekezés lehetőségét. Az amerikai külügyminiszter – és egy időben Roosevelt elnök is hajlott rá – azt javasolta, állítsák őket rögtönítélő bíróság elé, és végezzék ki mihamarabb. A brit miniszterelnök még 1945 elején is úgy volt vele, a nácikat azonosítás után agyon kell lőni.

Emellett viszont sokan gondolták úgy, a tárgyalás mellőzése éppúgy az emberi civilizáció elleni bűntett, mint a nácik tevékenysége. Sztálin azt mondta:

Képtelen gondolat, hogy bírósági eljárás nélkül hajtsanak végre kivégzéseket; ebben az esetben azt mondaná a világ, hogy félünk a gonosztevők bíróság elé állításától

A közvélemény is a jogszerűség mellett állt, ami az Egyesült Államok elnökét is “meggyőzte”. A jaltai konferencián, 1945 februárjában született meg a végső döntés: „Szilárdan elszántuk magunkat… hogy minden háborús bűnöst bíróság elé állítunk, és gyors megbüntetésükről gondoskodunk.”

Négy vádpont

A per egy 1945 augusztusában, Londonban megkötött egyezményen alapult, miszerint ítélkezni kell azok felett, akiknek a bűncselekményei nem kapcsolhatók egyetlen országhoz, illetve földrajzi helyhez. A testület a négy győztes nagyhatalom – Az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, a Szovjetunió és Franciaország – által delegált egy-egy tagból, valamint egy-egy helyettesből állt, az ügyészek is a négy aláíró országot képviselték.

A vádirat négy vádpontot tartalmazott:

Az ítéletek 1946. szeptember 30-án születtek meg, másnap hirdették ki. Tizenkét vádlottat kötél általi halálra, hetet letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, hármat pedig felmentettek. De az ítéletet nem hajthatták végre mindenkin: Hermann Göring október 15-én börtöncellájában öngyilkos lett, Martin Bormannra pedig távollétében mondták ki a halált.

Kötél általi halál

Így összesen 10 náci lépett a bitó alá október 16-án, nem sokkal éjfél után. Utolsó szavaik alapján nem igazán mutattak megbánást, de viszonylag sokat szenvedtek: 10-20 percig is tartott, mire kiszenvedtek.

A holttesteket – Göringét is – Dachauba szállították és elhamvasztották, a hamvakat pedig folyóba szórták.

(Kiemelt kép: Bundesarchiv/Wikipedia)