Mit keres az ingyen tampon a férfimosdóban?

Elkezdődött az őszi szemeszter, a Brown Egyetem hallgatói pedig fura jelenséggel találkozhattak: az intézmény ugyanis ingyenes tamponokat és betéteket helyezett el a mosdókban - viszont nemcsak a nőiben, de a férfiban is.
Kapcsolódó cikkek

Az ötlet Viet Nguyentől, a hallgatói önkormányzat elnökétől származik. Nguyen annyira magáénak érzi a projektet, hogy ő és húsz másik társa személyesen viszik el az első adagokat a mellékhelyiségekbe.

Sokat beszéltünk arról, hogy a tampon és a betét miért szükséges, és nem luxus, azonban nem igazán követte cselekedet. A saját kezünkbe akartuk venni

– mondta, majd hozzátette: a legtöbb hallgató olyan szintű anyagi problémákkal küzd, hogy az étkezést is nehezen tudja megoldani, nemhogy a tamponvásárlást. Nguyenék akciójának fontos üzenete is van:

Nem mindenki nő, aki menstruál.

Egy transznemű férfinak például – lévén biológiailag nő – ugyanúgy van menzesze, viszont a férfimosdót használja, így neki is jól jönnek a kihelyezett termékek. A hallgatói önkormányzat elnöke azt is elmondta, eleinte sokan nem értették, miért került mindenhova a higiéniai eszközökből, de miután elmagyarázták nekik, a többség megértette. Ráadásul aggódniuk sem kell: annyi pénzt gyűjtöttek össze, hogy a 2016/17-es tanévre 30-40 mosdóba folyamatosan kerül majd belőlük.

Ne fizessenek azért, amit muszáj használni

Az eset nem egyedi: a Newsweek arról ír, hogy a New York-i közoktatási intézményekben hatodik és tizenkettedik osztály között mindenkit ingyen tamponnal és betéttel látnak el. A vonatkozó jogszabályt nyár közepén, július 13-án fogadták el – ráadásul szeptember 1-jével New York lett a tizenegyedik amerikai állam, ami eltörölte a menstruációs termékek adóját.

Fontos, hogy a diákok kényelemben érezzék magukat, így teljesen a tanulásra tudnak koncentrálni

– mondta egy szóvivő.

 

Egyre kevésbé tabu

Bár tíz évvel ezelőtt legalább akkora tabunak számított a menstruációról beszélni, mint most az, ha valaki Donald Trumpra szavaz, szerencsére ez már közel sincs így: elég például arra gondolni, amikor egy kínai olimpikon azzal indokolta a rossz teljesítményét, hogy megjött neki. Országában egyébként szintén nem illik a menzeszről beszélni, szóval duplán bátor volt, amikor erről nyilatkozott. Vagy arra, amikor Kiran Gandhi tavaly tampon és betét nélkül, menstruálva futotta végig a londoni maratont.

Mindenki arról beszélt, hogy mennyire nem volt higiénikus dolog ez részemről. Szerintem csak akkor nem lett volna az, ha betegséget hordoztam volna, vagy a vérem mások testnedvével ér össze. Erről azonban szó sem volt

– zárta rövidre Gandhi.