Fegyverbe! TÁMAD A PERONOSZ!

Ez a párás idő, ami most van, rendesen borzolja a borászok kedélyeit. A szőlőt fenyegető számos kártevő közül a legfélelmetesebb szabadul el ilyenkor. Fusson, ki merre lát, támad a peronoszpóra!

“A kertek gombakártevői közül ez a legveszedelmesebb. (…)

A peronoszpóra szabad szemmel nem látható gombabetegség. Úgy károsítja meg a növényeket, hogy kis gombafonalai behatolnak a levelek, a zöld bogyók belsejébe, és ott élősködnek. A megtámadott növényi rész menthetetlen.

A levelek elszíneződnek, vagy elszáradnak. A fürtök bogyói leperegnek, vagy összeszáradva a fürtön maradnak.” – Írja a wikipedia.

Szőlősgazda vs. Időjárás. HADZSIME!

Az ilyen szaunaszerű időben a gombák ugyebár gombamód szaporodnak. Nem csak a szép pöttyösek, meg a finom csiperkék, hanem a penészek, növénykártevők és hasonló rusnya jószágok is.


A szőlésznek ugrásra készen kell állnia, hogy hősi küzdelemben megvédje az éves termést. A koreográfia a következő: 

  1. Elered az eső. A cseppek kopogásának békéjét némileg rontja, ahogy hallani véljük, amint a peronoszpóra kéjesen viháncol az ültetvényben.

2. Az eső eláll, melegszik az idő, nő a páratartalom. Lelki szemeink előtt látjuk, amint a peronoszpóra vérben forgó szemekkel ül tort cseperedő szőlőfürtjeinken.

3. “Na majd adok én neked!” – csatakiáltással traktorra pattanunk, és ha nem akadunk el a sárban, jól lepermetezzük a szőlőt egy kontakt gombaölőszerrel.

4. Bosszúnkat beteljesítvén, diadalittasan visszatérünk napi rutinunkhoz.

Ezt minden egyes eső után meg kell ismételni, mert a “kontakt szer” csak addig hat, amíg ott van a levelek felületén. Az eső lemossa, ezzel a levelek felületén újra esélyt ad a nemkívánatos gombák szaporodásának.

Ha ez ilyen egyszerű, miért problémázunk ennyit?

Ha csak egy-egy esős napról van szó, nincs is különösebb dráma. Ha viszont az van, mint mostanában, hogy heti 1-2 eső is leesik, ráadásul közben még meleg is van, akkor már számolni kell azzal, hogy:

kép: szepzold.hu

Mit lehet tenni?

 Hogy vagy ma, kékfrankos? Foltos a kis leveled? Ne sírj, az még nem peronoszpóra, csak egy rózsabogár rágta meg. Ugyan-ugyan, katonadolog, adok rá gyógypuszit, íííígy ni, ügyes vagy te! Na, csak nőjél szépen, ezt a drótot azért húztam ide neked, hogy tudjál bele kapaszkodni. Kedden jövök, jó legyél ám!

Egyébként ésszerű vegyszerhasználatnak hívják ezt a viselkedést, és macerássága ellenére meglepően sok borász alkalmazza.

Mi közöd van ehhez neked?

Vállat is vonhatnál mondván: ez az egész a borászok dolga, oldják meg maguk. De azért lehet, hogy érdemes megfontolnod a következőket:

A fenti témákról való filozofálgatáshoz szívből ajánlom a Naphegy Pincészet Hajós-Bajai Néró rozéját, gondolatébresztő zenei aláfestésként remekül illik hozzá az Alvin és a Mókusok akusztikus albuma.