Boszorkánykommandó átkozta meg az erőszaktevő úszóreménységet

A megmosolyogtatónak tűnő akció valójában komoly terápia volt a benne résztvevőknek.

Széles körben felháborodást váltott ki, hogy a stanfordi egyetem 19 éves diákját, Brock Turnert mindössze fél év börtönre ítélte egy bíró, amiért megerőszakolt egy öntudatlan nőt. Milliók osztották meg az áldozat levelét, és ezrek követelték a bíró menesztését.

Az ítélet arra hivatkozott, hogy Brock Turner reményteli úszótehetség, aki hibázott, és nem akarják tönkretenni az életét. Az ellenoldal véleményét az a Twitter-bejegyzés fogalmazza meg a legjobban, amely leszögezi: ha egy sportoló erőszakot követ el, akkor ő nem egy sportoló, aki hibázott, hanem egy bűnöző, aki amúgy úszni is tud.

Az alvás csak rémálmokat hoz majd neked

Kedd éjszaka azonban az internetes megosztásoknál egy jóval furcsább akció is szerveződött. Egy iowai háziasszony és hastánc-oktató, aki mellesleg boszorkány is, elmondta: ő és tizenhárom fős helyi boszorkányközössége olyannyira felháborodott a Turner elleni ítéleten, hogy a Facebookon meghirdette az erőszaktevő elátkozását, amihez fél nap alatt több mint hatszáz boszorkánytársuk csatlakozott.

A boszorkányok otthonaikban tartották a ceremóniát, amelyek részleteit a Facebookon osztották meg. Az átok ajánlott szövege ez volt:

„Brock Allen Turner, elátkozunk téged,
impotens leszel,
megtudod, milyen a tűlevelek állandó szúrása a beleidben,
az étel nem táplál majd téged,
a vízben csődöt mond a tüdőd,
az alvás csak rémálmokat hoz majd neked,
szégyen lesz a köpönyeged.”

Facebook

Sok boszorkány célba vette a bírót, és Turner apját is, aki védelmébe vette a fiát. Olyanok is voltak, akik a szertartást az erőszak kultúrája ellen szegezték, de akadtak, akik pozitív energiákat küldtek az áldozatnak és megmentőinek.

Ebben rejlik a boszorkányság ereje

Az esemény szervezője, Melanie Elizabeth Hexen elárulta: sok résztvevő boszorkány maga is volt szexuális támadás áldozata. Ők saját tapasztalataikat is megosztották, és támogató szavakat küldtek egymásnak. „Mélyen megérintett a részvételük a szertartásban, és azt érzem, az ő boszorkányerejük tízszer erősebb az enyémnél ebben a helyzetben” – mondta. „Akik hasonló dolgon mentek keresztül, annyi dühük, hatalmuk és igazságvágyuk van, ami sokkal erősebbé teszi őket. Bátor volt tőlük, hogy kiálltak, és remélem, hogy ez katartikus élmény volt számukra” – tette hozzá.

Az egyik résztvevő, Danika Murphy megerősítette: egy szexuális támadás áldozataként úgy érezte, hogy a ceremónia változást hozott számára és a társadalomra is. „Nagyon felemelő volt látni, hogy összegyűltek az emberek, hogy tegyenek valamit egy olyan üggyel kapcsolatban, ami erős érzéseket váltott ki belőlük” – mondta. Szerinte a boszorkányság ereje abban rejlik, hogy saját maguk számára is gyógyulást hoz. (Broadly)