Mandulatej, kókuszjoghurt, szójafasírt, immár nem vagytok egyedül!

Az Egyesült Államokban a szarvasmarha-, sertés- vagy baromfiágazatot képviselő, illetve bizonyos speciális élelmiszeripari, mezőgazdasági témákban aktív szakmai szervezetek komoly (és hatásos) lobbitevékenysége ismeretes. A minap új szereplő tűnt fel az érdekvédelmi viták amerikai porondján: a - hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő - növényi alapú élelmiszerek piacának szereplőit képviselő Plant Based Foods Association.

A több száz, közöttük világhírű élelmiszer-, illetve italgyártó cégeket is tömörítő, ezáltal a világ egyik legnagyobb szakmai szervezetének minősülő egyesült államokbeli Élelmiszergyártók Szövetsége (Grocery Manufacturers Association) például évek óta kitartóan harcol azért, hogy a genetikailag módosított hozzávalókat tartalmazó élelmiszereken erről a tényről ne kelljen informálni a vásárlókat, illetve, hogy meggyőzze őket arról, hogy a GMO-k nemcsak számukra, de bolygónk számára is biztonságosak és számos fontos előnnyel járnak (a tagok hatályos listája a szervezet honlapján külső felhasználók számára egyébként sajnos már nem elérhető, egyes, a témával foglalkozó amerikai oldalakon viszont fellelhető a korábbi években még nyilvános lista).

Míg az Észak-amerikai Húsipari intézet (North American Meat Institute) régóta a húsfogyasztás előnyeiről igyekszik meggyőzni a fogyasztókat, addig például a Nemzeti Csirke Tanács (National Chicken Council) a salátadresszingeket, majonézeket és fűszerezett mártásokat készítő és értékesítő  vállalatokat képviselő Association for Dressings and Sauces-szal, illetve a már említett Élelmiszergyártók Szövetségével összefogásban tavaly ősszel egy nagy nyilvánosságot kapó petíciót nyújtott be az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelethez (Food and Drug Administration) a tojások hűtésével kapcsolatos szigorú élelmiszerbiztonsági követelmények módosítására vonatkozóan. Az állati eredetű élelmiszereket gyártó és forgalmazó cégeket képviselő szerveződések mellett azonban más jellegű társulások is felütötték fejüket a tengerentúlon: az 1966-ban alapított Calorie Control Council például az alacsony és csökkentett kalóriájú ételeket, illetve italokat gyártó vállalatok érdekeinek védelmében jár el, míg 2016 márciusának elején egy új kereskedelmi szereplő, a Plant Based Foods Association indult hódító útjára.

A növényi alapú fehérjeforrást tartalmazó ételek előállítóit képviselő szervezet általános céljai hasonlóak az állati eredetű termékeket gyártó cégek lobbistái által meghatározottakkal:

edukáció, médián keresztül történő tájékoztatás és lobbitevékenység – ebben az esetben viszont annak érdekében, hogy a tojás, húst és tejtermékeket a középpontba állító szabályozások és politikai irányelvek némiképp módosításra kerüljenek.

A 23 taggal útjára induló szervezetet a 20 évnyi élelmiszerjogi és -szabályozási tapasztalattal rendelkező jogász, Michele Simon alapította (egyúttal ő az ügyvezető igazgató is), aki pedig az érdekvédelmi csoport washingtoni jogalkotók előtti képviseletére politikai és partnerségi tanácsadóként azt az Elizabeth Kucinich-ot kérte fel, aki korábban az élelmiszerbiztonság területén aktív amerikai non-profit érdekképviseleti szervezet, a Center for Food Safety politikai igazgatójaként is dolgozott. Kucinich egyébként egy ex-kongresszusi képviselő, Dennis Kucinich felesége és segítségével jött létre a Kongresszusi Vegetáriánus Egyesület (Congressional Vegetarian Staff Association).

Michele Simon
Elizabeth Kucinich

Az utóbbi időben világszerte egyre több cég kísérletezik növényi alapú fehérje felhasználásával készített élelmiszerek piacra dobásával. Ahogy Jeff Dunn, a Campbell’s Soup egyik érintett divíziójának elnöke fogalmazott

“a legmagasabb szinten alapvető változást, elmozdulást látunk a fogyasztók növényi alapú étrendek iránt tanúsított érdeklődésében. Ez pedig magával vonja azt, hogy a hozzánk hasonló vállalatok érdeklődése fokozódik a növényi fehérjeforrások és ezek gyártásban való felhasználásának lehetőségei iránt.”

Dunn úr szerint a fogyasztók növényi alapú fehérjeforrások iránti érdeklődése például azon a vélekedésen alapul, hogy ezek az ételek egészségesebbek és a húsipari termékekhez képest kevésbé terhelik a környezetet.

Különféle, növényi alapú frissítő italok a tavaly novemberi londoni Food Matters Live kiállításról.

Azontúl, hogy a piaci szereplőket a növényi alapú élelmiszerekre vonatkozó tájékoztatással lássa el, valamint, hogy elérje, hogy az ilyen termékek a húsokéval megegyező mértékben essenek latba akár az iskolai étkeztetésről, akár a dietetikai ajánlásokról szóló vagy épp a környezetvédelemmel kapcsolatos vitákban, az újonnan alakult szervezet kiemelt céljai között szerepel például az is, hogy szövetségi támogatásokat szerezzen az iskolai „növényi” tej biztosításához is. (Jelenleg csak a „hagyományos” iskolai tejre kapnak költségtérítést az oktatási intézmények.)

Az érdekvédelmi szervezet pedig egyáltalán nem kirekesztő: kapui azon cégek előtt is nyitva állnak, akik nem kizárólag növényi alapú termékeket gyártanak vagy forgalmaznak.

Sok sikert és kitartást kívánok nekik innen is, követni fogom a munkájukat! :-)

Az egyik kedvenc termékcsaládom, a zabtejből csodás joghurtokat, csokiitalt és további különleges desszerteket varázsoló (egyúttal roppant kreatív) svéd Oatly.

 

(Felhasznált források: http://www.nytimes.com/2016/03/07/business/trade-group-lobbying-for-plant-based-foods-takes-a-seat-in-washington.html?_r=0%20) ; http://qz.com/630403/plant-based-foods-finally-get-a-seat-at-the-dc-table/)