A First Lady, aki szeret (és tud is) meglepetést okozni

Indiai egészségmegőrző étrend ide, gyógynövényes izzasztó gőzölés oda, tegyünk egy gyors kitérőt a nyugati féltekére is.

Míg az Egyesült Államokban javában zajlik az elnökaspiránsok vetélkedése, a leköszönő elnök felesége a korábbihoz hasonló lendülettel folytatja egészséges életmódra ösztönző kampányait.

Ahogy fogalmazott:

Végső soron, First Ladyként, ez nem kizárólag egy politikai kérdés számomra. Ez szenvedély. Ez a küldetésem. Elhivatottságot érzek arra, hogy szerte az országban másokkal együtt dolgozva egy generációnyi gyerek ételről és táplálkozásról való gondolkodását megváltoztassam”.

Michelle Obama Let’s Move! elnevezésű, nagyszabású kezdeményezésének keretében a minap óriási meglepetést és örömet szerzett több, iskolai kiskerteket kialakító programban részt vevő, Washington, D.C-beli nebulónak.

A saját veteményest, illetve fűszerkertet nevelő, valamint főzőleckékben is részesülő diákok alig hittek a szemüknek, amikor megpillantották az osztályteremben hirtelen előbukkanó First Lady-t, aki azontúl, hogy a friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás, valamint a kertészkedés előnyeiről mesélt nekik (ő már csak tudja), néhány tápláló tacos elkészítésébe is besegített. Ezen felül azt is megmutatta nekik, hogy nem fél bepiszkítani a kezét, legyen szó akár csúszómászók komposztból való kiválogatásáról is.

John Burroughs Elementary School, Washington, D.C., 2016. február (Official White House Photo by Chuck Kennedy)
Watkins Elementary School in Washington, D.C., 2016. február (Official White House Photo by Chuck Kennedy)
Eriks Brolis and Linda Bilsens

Obama asszony egy fiatal párhoz is ellátogatott, akik 2013-ban azzal a céllal vágtak bele saját kertjük kialakításába, hogy megmutassák, igenis, lehet fenntartható módon tápláló hozzávalókat önállóan termeszteni, illetve ezekből finom ételeket készíteni. Speciális komposztáló gépet használnak, hogy a felesleges hulladék termelésének elejét vegyék, valamint biztosítsák az egészséges tápanyagok talajba való visszakerülését. Szívesen veszik, ha a helyi közösség kíváncsi tagjai is besegítenek a kerti munkálatokba, egyúttal workshopokat is szerveznek számukra különféle, az otthoni kertészkedést érintő témákban.

A First Lady esetleges jövőbeni, meglepetésszerű felbukkanásait és a programmal kapcsolatos újdonságokat a Let’s move! kezdeményezés honlapján ti is követhetitek: http://www.letsmove.gov/.