Forró, gesztenyés smoothie

Az érzékeinkre ható tényezőket kutató brit tudósok vizsgálatai szerint a forró csoki íze sokkal intenzívebb narancssárga bögréből szervírozva, mint fehérből.
Forró gesztenyés smoothie. Fotó: Kardamom

Az alábbi, gyors házi tesztelés eredményeit egybevetve, bizton mondhatom: teljesen mindegy, hogy milyen színű pohárból kóstolom, ez a kakaós-gesztenyés álomital (nincs rá jobb szó, annyira finom) az első korty után magával ragadott.

Az elmúlt reggeleken egyre komolyabb kihívást okozott megválni a meleg takarótól, párnától (ennek jó pár reggeli bejegyzés látta kárát), de ma végre sikerült időben felkelnem, talán pont azért, mert kíváncsi voltam, hogy a gyakorlatban is működik-e a recept, ami még tegnap este eszembe jutott.

Történt ugyanis, hogy sokadszorra is gesztenyét sütöttem, és ez adta az ötletet a ma reggeli varázslathoz. Először smoothie-nak indult, mert hát, ha van kéznél egy turmixgép, tényleg csak a fantáziánk (és esetleg az adott évszak) szab határt annak, hogy miből készítünk „mucit”, legyen szó eperről, sárgadinnyéről, sütőtökről vagy cékláról.

Akkor pedig miért ne lehetne gesztenyéből is? – gondoltam, és végül nem tudtam megálljt parancsolni a kezemnek, úgyhogy került bele egy kis kakaó, fahéj és zabkorpa is, majd az egészet jól fel is melegítettem, úgyhogy a végén egy komplett, laktató reggeli kerekedett belőle, amit talán kanalazgatva a legjobb magunkévá tenni. Persze, ilyen hidegben, a kanapéra bekuckózva este is melegen ajánlott.

Forró gesztenyés smoothie. Fotó: Kardamom

Hozzávalók:

A datolyát egy evőkanálnyi vízzel lassú tűzön 2 perc alatt karamellizáltam (ha nincs időnk vagy datolyánk, használjunk mézet), majd az összes hozzávalót összeturmixoltam, végül egy lábosban felmelegítettem.

Ősz az agostyáni arborétumban. Fotó: Kardamom

 

(Inspiráció: http://www.mitzyathome.com/2014/chestnut-choco-oats-smoothie/)