10 tényleg hasznos boros ajándék

Számtalan boros kütyü van. A legtöbb teljesen haszontalan. Mit adj ajándékba egy borbarátnak, hogy a mosolya őszinte is legyen?

Dugóhúzó

A “pincérdugóhúzó” típus a legpraktikusabb. Külön előnye, hogy könnyen gravírozható.

Pincérdugó. Forrás: wikipedia

Cseppőr

Kis plexikorong, amit csővé sodorva a palack szájába lehet illeszteni. Ha rajta keresztül töltünk, nem fog az abroszra csöppenni a bor. Filléres dolog, ráadásul évekig használható.

Szódásszifon

Jó bor és rendes szóda: más nem is kell a boldogsághoz egy forró nyári napon. Talán még egy lángos a fröccs mellé.

Vákuumpumpa

A készlet szelepes gumidugókból és pumpából áll. A palackot lezárjuk, majd kiszippantjuk belőle a levegőt, így a benne levő bor lassabban oxidálódik.

Dekantáló

A hordós érlelésű borok íze akkor érezhető teljesen, ha fogyasztás előtt hagyunk nekik időt arra, hogy levegőzzenek. A dekantáló edényben a bor nagy felületen érintkezik a levegővel, így 10-20 perc alatt eléri a megfelelő állapotot. Aki a komoly vöröseket szereti, annak jó ajándék egy dekanter.

Klasszikus dekantáló. Forrás: amara.com

Borkóstoló-belépő

A januári rendezvényekre már biztosan lehet jegyet kapni, de a két ünnep között is kinéz pár izgalmas este. Különösen elegáns ajándék egy szilveszteri pezsgőkóstoló!

Hőmérő

Otthoni használatra nem kell komoly borhőmérőt venni. A palackra pattintható színváltós 1500 Ft körül beszerezhető. Sacc/kb ez is megmutatja, hogy hány fokos a bor. Nem kell a hőfokot túlparázni, a célnak megfelel egy olcsó hőmérő is.

forrás: tvproducts.hu

Pohárkészlet

A pohár fogyóeszköz. Mindig jól jön. Csak arra vigyázz, hogy olyat válassz, ami nem csak szép, hanem meg is felel a borkóstolás követelményeinek.

Szakkönyv

Ha nem könyvesboltban, hanem borszaküzletben keresel könyvet, biztos lehetsz abban, hogy a könyv értékét az író szaktudása adja, és nem az, hogy szép képek vannak benne, vagy hogy egy celeb adta hozzá a nevét.

Egy ritka bor

Ha már mindene megvan, vagy végképp nem tudod, mit válassz, térj be egy borboltba! Kérdezd meg az eladót, hogy melyik az a boruk, amivel valószínűleg még egy rutinos borkedvelő sem találkozott! Minden boltnak van pár olyan tétele, ami csak ott kapható.

Te melyiknek örülnél?

Még nem késő megsúgni az angyalkának!